Nu in EYE

William Kentridge te gast, Spaanse regisseurs te gast, premières Schneider vs, Bax (Van Warmerdam) en Citizenfour.

Première Schneider vs. Bax

In de nieuwe Van Warmerdam neemt een huurmoordenaar schoorvoetend een spoedklus aan om een schrijver te vermoorden. Met Alex van Warmerdam, Annet Malherbe en Pierre Bokma.

Première Citizenfour (Engels ondertiteld)

Buitengewone, Oscarwinnende documentaire over klokkenluider Edward Snowden en zijn schokkende onthullingen over de NSA. Een dramatische saga over machtsmisbruik en gerechtvaardigd paranoia.

Around Lulu

Gesprek tussen William Kentridge en opera- en theaterregisseur Pierre Audi, oud-directeur van het Holland Festival, over Alban Berg’s opera Lulu met thematisch gekozen filmfragmenten uit de EYE-collectie.

Night of Post Apocalyptica

In samenspraak met Foam en kunstenaar Geert Goiris vertoont EYE’s Cinema Egzotik klassieke voorbeelden van filmische post-Apocalyptica n.a.v. Goiris tentoonstelling in Foam. Presentatie Martin Koolhoven en Ronald Simons.

Spanish Cinema Without Fear

Sin Fin Cinema presenteert zaterdag drie Spaanse films in EYE. De regisseurs van de films geven Q&A’s na afloop. Drie voor de prijs van twee aan de balie van EYE. Na de laatste film een gratis glas Spaanse rode wijn.

Fantasia of Color in Early Cinema

Een middag rond de kleurenpracht van de vroege film naar aanleiding van de onlangs verschenen publicatie Fantasia of Color in Early Cinema van Giovanna Fossati, Tom Gunning, Joshua Yumibe en Jonathon Rosen.

I Move, So I Animate

Studenten van het Masterprogramma Preservation and Presentation of the Moving Image van de UvA verdiepen zich in de animatie-archieven van EYE en Li-MA. Researchlab, onderdeel van EYE on Art.

Opening programma Arabische vrouwen achter de camera

EYE werpt licht op een interessante ontwikkeling: de internationale doorbraak van de vrouwelijke filmregisseur uit de Arabische wereld. Feestelijke openingsavond i.a.v. filmmaakster Khadija al-Salami op 5 juni.

Bron: EYE