Gouden Palm voor Franse drama Dheepan

De Franse film Dheepan heeft zondag de Gouden Palm gewonnen bij het filmfestival van Cannes. Het maatschappijkritische drama van de Franse regisseur Jacques Audiard was een van de negentien genomineerden voor de prestigieuze filmprijs.

Dheepan vertelt het verhaal over drie Sri Lankanen die zich voordoen als gezin om zo asiel aan te vragen in Frankrijk. De film werd eerder deze week goed ontvangen door de critici.

De prijs voor beste mannelijke acteur ging naar de Fransman Vincent Lindon (55) voor zijn rol in de film La Loi Du Marché. Verrassender was de uitreiking van de prijs voor beste vrouwelijke acteur. De jury besloot de prijs te verdelen tussen de Amerikaanse Rooney Mara (30) en de Franse Emmanuelle Bercot (47). Mara won de prijs voor haar rol als lesbienne in het liefdesdrama Carol. De Amerikaanse regisseur van de film, Todd Haynes, nam de prijs in ontvangst. Bercot werd bekroond voor haar rol in Mon Roi, over een liefdesrelatie met een dominante, egocentrische man. De Taiwanees Hou Hsiao-Hsien werd bekroond tot beste regisseur voor zijn actiedrama The Assassin.

Dheepan werd vooraf getipt als kanshebber. Regisseur Audiard kreeg in 2009 in Cannes de speciale juryprijs voor zijn gevangenisfilm Un prophète. Dit jaar ging de Grote Prijs naar het Hongaarse Holocaust-drama Son of Saul en de Juryprijs naar de surrealistische tragikomedie The Lobster van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Die films haalden respectievelijk de tweede en derde plaats op het gala.

Een film die tot veler verbazing buiten de prijzen viel was Youth van regisseur Paolo Sorrentino, die eerder megahit La Grande Bellezza maakte. Twee jaar terug ging La Grande Bellezza ook al met lege handen naar huis.

Met de uitreiking van de prijzen is het filmfestival in Cannes ten einde gekomen. Het was de 68e keer dat de Gouden Palm werd uitgereikt.

Winnares Bercot, die naast actrice ook regisseuse is, opende 13 mei het festival met de vertoning van La Tête haute (Het hoofd omhoog). Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat een film van een vrouw het evenement opende.

De jury stond dit jaar onder leiding van de Amerikaanse broers Ethan en Joel Cohen.

Bron: nu.nl