Summerschool Filmkritiek

Voor de derde keer organiseren de Filmkrant en EYE de succesvolle workshop filmkritiek voor jonge en beginnende filmjournalisten.

Gedurende een week aan het begin van de zomervakantie komen we elke dag bij elkaar om films te kijken, te praten, te schrijven en samen een bijlage te maken over de Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni (1912-2007). Antonioni was een van de meest toonaangevende cineasten van de twintigste eeuw. Films als L’avventuraL’eclisseBlowup enZabriskie Point waren verwarrend, vooruitstrevend en hebben ook vandaag de dag nog steeds niet al hun geheimen prijs gegeven.

Het Amsterdamse EYE Filmmuseum organiseert dit najaar een grote tentoonstelling over zijn werk. Ter gelegenheid daarvan zal de Filmkrant Summerschool Filmkritiek geheel in het teken staan van Antonioni’s films en zijn erfenis en invloed op jonge filmmakers van nu. Samen maken we een bijlage die in het septembernummer van de Filmkrant zal verschijnen.

Bestemd voor
Jonge filmjournalisten tot ongeveer 30 jaar met al enige (schrijf)ervaring.

Duur workshop
Maandag 29 juni t/m vrijdag 3 juli dagelijks vanaf 14.00 uur tot ca. 21.00 uur op de redactie van de Filmkrant. Inclusief gezamenlijk film kijken en tijd om onderzoek te doen en te schrijven.

Doel
Een publicatie in de Filmkrant of filmkrant.nl van september. Er is ook de mogelijkheid om een video-essay te maken.

Begeleiding
Dana Linssen en Ronald Rovers van de Filmkrant en eventuele gastsprekers.

Kosten
€175,- voor 5 dagen. Studenten betalen €120,-

Geïnteresseerden sturen voor vrijdag 5 juni 2015 een relevant CV van maximaal 1 pagina, een drietal (gepubliceerde) artikelen en/of video-essay’s, contactinformatie voor een referentie en een motivatiebrief van maximaal 600 woorden waarin je uitlegt waarom je denkt de ideale kandidaat voor deze workshop te zijn naar info@filmkrant.nl. Deelnemers moeten een bewezen interesse hebben in filmgeschiedenis en filmkritiek. Maar uiteindelijk geven inzicht, passie voor film, visueel inzicht en schrijfvaardigheid de doorslag. Er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Ook deelnemers aan eerdere filmcursussen worden uitgenodigd zich weer aan te melden!
Hou onze website in de gaten voor meer details.