Nu in EYE

Premières A Girl Walks Home Alone at Night en De surprise.

A Girl Walks Home Alone at Night

Een vrouwelijke vampier in een hijab op een skateboard is de opmerkelijke hoofdpersoon in dit sfeervolle debuut van de Iraanse Ana Lily Amirpou in prachtig gestileerd zwart-wit. **** (De Filmkrant)

De surprise (Engels ondertiteld)

Van Diems eerste speelfilm na 18 jaar, nadat hij in 1998 een Oscar won voor Karakter (1997). Naast hoofdrolspelers Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan zijn ook Jan Decleir en Pierre Bokma te zien.

Laura Mulvey te gast tijdens Symposium Film & Feminist Film Theories

Wat is er sinds de jaren zeventig veranderd op het gebied van film en filmstudies, toen Laura Mulvey haar baanbrekende essay Visual Pleasure and Narrative Cinema publiceerde? Met Laura Mulvey en Patricia Pisters.

Querelle

Fassbinders zwanenzang, naar Jean Genets homo-erotische roman Querelle de Brest. De film is nu te zien in de serie The Gaze, waarin aandacht is voor makers uit de Lesbian, Gay, Bi en Transgender-wereld.

Magnify – Magnifying

Researchlab van de Gerrit Rietveld Academie (VAV). De studenten duiken in de EYE-collectie op zoek naar het ‘oog’, letterlijk en figuurlijk. Met hun camera onderzoeken ze het terrein van de avant-garde.

Irreversible

Morgan Knibbe liet zich door Irreversible inspireren voor zijn documentaire Those Who Feel the Fire Burning en eindexamenfilm A Twist in the Fabric of Space (2012). Knibbe is zelf aanwezig om de films in te leiden.

Submarine

Submarine (1928) is Frank Capra’s eerste grote speelfilm. Begeleid door een nieuwe muziekscore van eindexamenstudenten van de HKU (compositie), uitgevoerd door het Keuris Ensemble.

Bron: EYE