Publicatie: Feiten & Cijfers Creative Europe 2014

Op 1 januari 2014 ging het Creative Europe programma (2014-2020) van start met de doelstelling de concurrentiepositie van de Europese cultuur-, film-, televisie- en game-industrie te versterken met een budget van 1,46 miljard euro voor een periode van zeven jaar. Deze week publiceerde de Creative Europe Desk NL een brochure met de resultaten van éen jaar Creative Europe (MEDIA en Cultuur). In de brochure worden de subsidieregelingen beschreven, komen beneficiënten aan het woord en wordt toegelicht hoe Nederland in Europa presteerde in 2014.

Subprogramma MEDIA
In 2014 steunde het subprogramma MEDIA in heel Europa 1790 projecten voor een totaalbedrag van ruim 100 miljoen euro. Ondanks de hevige Europese competitie ontving de Nederlandse audiovisuele sector in 2014 meer dan 5,5 miljoen euro aan financiële steun uit het Creative Europe programma, wat neer komt op ruim 5% van het totale budget. Met dit resultaat staat Nederland op de achtste plaats; alleen de big five (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië), België en Zweden halen percentueel meer uit het programma. Opvallend is de stijging voor steun aan Nederlandse producenten, die in totaal ruim 1,1 miljoen euro voor de ontwikkeling van projecten binnenhaalden, bijna 750.000 euro meer dan in 2013.

Tevens ging maar liefst bijna 50% uit het totale budget voor Internationale Coproductiefondsen naar Nederlandse organisaties: het IDFA Bertha Fund – Europe en het Hubert Bals Fund + Europe ontvangen beiden 300.000 euro.
Daarnaast profiteren de Nederlandse filmmarkten en -festivals flink van het subprogramma MEDIA. Zo ontving stichting Cinekid in 2014 een bijdrage van meer dan een half miljoen euro voor het Cinekid Festival, Cinekid for Professionals, de training Cinekid Lab en het filmeducatieproject Wrap!.

Lees meer feiten en cijfers in de brochure Feiten & Cijfers, Creative Europe MEDIA 2014.

Subprogramma Cultuur
Het subprogramma Cultuur steunde in 2014 binnen drie van de vier programmalijnen (Europese Samenwerkingsprojecten, Platforms en Netwerken) in totaal 35 projecten met Nederlandse betrokkenheid voor ruim 24 miljoen euro. Nederland was zeer succesvol in de programmalijn Europese Platforms. Opvallend is dat in vier van de vijf ondersteunde platforms Nederlandse partners betrokken zijn. Binnen de vierde programmalijn voor Literaire Vertalingen werden helaas geen Nederlandse projecten gehonoreerd in 2014. In de programmalijn Europese Samenwerkingsprojecten zijn zeven Nederlandse projectleiders te noemen: de Waag Society, ITs festival, HET Symfonieorkest, BAK, basis voor actuele kunst, If I Can’t Dance, I Don’t Want To be Part Of Your Revolution, European League of Institutes of the Arts en de Universiteit van Amsterdam. Nederland staat op de achtste plaats in de rangorde van het aantal organisaties die aan het subprogramma Cultuur deelnemen.

Lees meer feiten en cijfers in de brochure Feiten & Cijfers, Creative Europe Cultuur 2014.

Mocht u een gedrukt exemplaar willen ontvangen, neem dan contact op met de Creative Europe Desk | DutchCulture.

Bron: Creative Europe Desk NL