NPO houdt vast aan plannen

De leiding van de NPO heeft gereageerd op het kritische document van het College van Omroepen. De publieke omroepen hebben op veel punten bezwaar tegen de beleidsplannen van de NPO. Bestuursvoorzitter Henk Hagoort geeft aan dat hij open staat voor gesprekken, maar lijkt geen grote veranderingen te willen doorvoeren.

Hagoort: “We staan bij de publieke omroep voor een stevige koerswijziging om het publiek ook in de toekomst zowel op televisie, radio als online te bereiken. Tegelijkertijd hebben we een flinke bezuiniging te verwerken, willen we technologisch en programmatisch vernieuwen en blijven we hoogstaande kwalitatieve programma’s maken. Wij begrijpen de zorgen die de omroepen hebben en nemen die serieus. Maar scherpe keuzes horen bij de verandering die we nu doormaken. Bij alle keuzes die we maken, staat het publiek voorop.”

De voorzitter van de Raad van Bestuur meldt onder meer dat hij enige tientallen websites voor de omroepen voldoende vindt, terwijl er nu honderden zijn.

Hagoort vervolgt: “De Raad van Bestuur vindt het jammer dat de omroepen afstand nemen van de voorgestelde vernieuwing van het publieke bestel, die producenten en jonge makers rechtstreeks toegang geeft tot de publieke omroep zonder voorafgaande tussenkomst van een bestaande omroep. Hiermee gaat een belangrijke manier om de innovatiekracht van de publieke omroep te vergroten verloren.”

De NPO en de omroepen gaan de komende weken met elkaar in gesprek op weg naar een definitief plan voor de periode 2016-2020.

Bron: NPO/Broadcast Magazine