Twee internationale coproducties gesteund door het Netherlands Film Fund + Hubert Bals Fund Co-production Scheme

Twee filmprojecten zijn geselecteerd voor de eerste ronde van het Netherlands Film Fund + Hubert Bals Fund Co-production Scheme 2015 en ontvangen een realiseringsbijdrage van € 50.000 van het Nederlands Filmfonds. Topkapi Film coproduceert Something Useful van Pelin Esmer (Turkije) en Waterland Film coproduceert White Sun van Deepak Rauniyar (Nepal).

Something Useful is de derde speelfilm van regisseur Pelin Esmer en werd in 2014 ondersteund met HBF Script- & Projectontwikkeling. Pelin Esmer’s debuutfilm 10 to 11 (door het HBF ondersteund voor Scriptontwikkeling en Postproductie) draaide in 2010 op IFFR. Haar tweede film Watchtower ging in 2012 in première in Toronto en was in 2013 te zien op het IFFR. Haar nieuwe project Something Useful wordt geproduceerd door Mars Prodüksiyon (Turkije) en gecoproduceerd door SinefilM (Turkije), Les Films de L’Après-Midi (Frankrijk) en Topkapi Film (Nederland). De film verhaalt over advocate en dichter Leyla, die tijdens een lange treinreis van Ankara naar Izmir een jonge verpleegster ontmoet. Zij is op weg naar een invalide man die zijn leven wil beëindigen en Leyla besluit haar te vergezellen.

White Sun van Deepak Rauniyar werd in 2013 ondersteund met HBF Script- & Projectontwikkeling en nam vervolgens deel aan Boost!, het gezamenlijke coachingsinitiatief van IFFR’s Hubert Bals Fonds, CineMart, Rotterdam Lab, het Amsterdamse Binger Filmlab en India’s National Film Development Corporation. De film wordt geproduceerd door Aadi Production (Nepal), Louverture Films (USA) en gecoproduceerd door Waterland Film (Nederland). De film gaat over een Maoïstische guerrilla die na jaren terugkomt in zijn geboortedorp voor de crematie van zijn vader. Het dorp heeft erg geleden onder het conflict en is nog altijd sterk politiek verdeeld. Grotendeels verteld vanuit het perspectief van een klein meisje genaamd Pooja toont White Sun de hartverscheurende absurditeit van het dorpsleven in naoorlogs Nepal.

Het NFF+HBF Co-production Scheme (voorheen HBF Plus) is een programma van het Nederlands Filmfonds en International Film Festival Rotterdam dat al tien jaar met succes Nederlandse filmproducenten betrekt bij reeds door het Hubert Bals Fonds ondersteunde, internationale coproducties. Sinds 2006 stelt het Nederlands Filmfonds jaarlijks € 200.000 beschikbaar voor de ondersteuning van vier projecten.

Bron: Nederlands Filmfonds