Verslag Netwerkborrel 29 april 2015 – NAB 2015: High Dynamic Range

Op woensdag 29 april 2015 vond er een nieuwe NBF netwerkborrel plaats in De Kring. Het programma van de netwerkborrel draaide om de highlights van de NAB, de grootste technologiebeurs ter wereld die
plaatsvond van 11 tot 16 april in Las Vegas. Guy Molin heeft de beurs voor de 18e keer bezocht en heeft zijn persoonlijke favorieten van dit jaar op een rijtje gezet.

Het viel allereerst op dat ACES (The Academy Color Encoding System) inmiddels productpartner is geworden van bijna alle grote merken. Hij vindt het bewonderenswaardig hoe ACES de hele industrie heeft meegekregen om allemaal met dezelfde codecs te gaan werken.

De afgelopen jaren stond 4K steeds in de belangstelling, maar dit jaar was het belangrijkste ‘buzzwoord’ die Guy bij elke presentatie en stand hoorde: High Dynamic Range (HDR). HDR is een ontwikkeling die nu zowel bij camera’s als monitoren te zien is. HDR staat voor een veel grotere contrast-omvang. Hierdoor krijg je heldere beelden met veel kleurdiepte. Vooral in beelden met veel licht, zoals vuur of een lucht, is door HDR meer contrast en detail te zien.

Verder zag hij bij veel stands nieuwe monitoren die zich op High Dynamic Range richten, zoals de nieuwe professionele 4K BVM OLED reference monitor van Sony. Maar ook de Vizio en Samsung consumenten monitoren bij ARRI en Dolby. De Color-space van deze HDR monitoren is veel groter waardoor je in postproductie meteen kunt zien wat je in de bioscoop gaat zien. De Sony monitor wordt in Europa echter (nog) niet op de markt gebracht omdat hij erg veel stroom verbruikt. Toch is het een interessante en veelbelovende ontwikkeling.

Wat betreft nieuwe en aangepaste camera’s zijn vooral de ARRI Alexa Mini, de RED Weapon, de Blackmagic Ursa mini, en de CANON C300 Mark II opgevallen. De ARRI Alexa Mini past goed bij de trend om steeds kleinere camera’s te produceren die passen op drones en gimbals. De kwaliteit doet niet onder voor een gewone ARRI, maar de Alexa Mini is aanzienlijk goedkoper. De RED Weapon is een kleine en zeer modulaire camera, maar is wel erg duur. BlackMagic-Design heeft een nieuwe sensor ontwikkeld die 15 stops dynamisch bereik kan halen. Deze nieuwe sensor is in de URSA Mini gestopt en ook dit is een zeer interessante ontwikkeling. De URSA Mini komt in 4 prijsklassen en is zowel beschikbaar met een EF als PL mount.  De Canon C300 Mark II is zeer vergelijkbaar met zijn grote broer, de C500: 4K, HDR, FFR.

Tijdens de NAB werd ook Da Vinci Resolve 12 gepresenteerd. In de nieuwste versie van dit kleurcorrectie-programma zijn veel functionaliteiten aangebracht waardoor het ook als montageprogramma steeds interessanter begint te worden.

Ook heeft Guy nog een aantal opvallende ‘kleinere’ ontdekkingen gedaan. Bijvoorbeeld de flex lights: flexibele buigbare lichtpanelen die een lichtman in de kleinste hoekjes weg kan vouwen. Maar ook zag hij de HALO Explorer, een draadloos automatisch focus systeem van Redrock Micro. Verder zag hij Wipster, een Vimeo-achtig feedback systeem waarbij klanten op de video zelf opmerkingen kunnen plaatsen en feedback kunnen geven.

Al met al waren er weer veel nieuwe en interessante ontwikkelingen op de NAB 2015, waarbij High Dynamic Range een grote rol speelt. Het is nu wachten tot de gepresenteerde producten ook voor de consument beschikbaar zijn, om zelf al deze nieuwe technieken zelf te kunnen testen.

De NBF is op maandag 22 juni weer bij De Kring voor een nieuwe netwerkborrel. In de maand mei vindt er geen netwerkborrel plaats, maar wel een speciaal event over LED licht op zaterdag 30 mei. Hou onze website in de gaten voor alle details!