Cineblend 6 mei – De zoektocht naar de (on)volmaakte mens

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op woensdag 6 mei als thema: De zoektocht naar de (on)volmaakte mens.

Op 13 mei start bij de VPRO de serie DE VOLMAAKTE MENS waarin schrijver en interviewer Bas Heijne op zoek gaat naar de toekomst van onze menselijke soort. In dezelfde week toont NPO Doc een aantal documentaires rondom het thema ‘mensverbetering’. In samenwerking met NPO Doc organiseert Cineblend een avond over de zoektocht naar de (on)volmaakte mens.

Deze zoektocht is geen recent verschijnsel maar heeft een lange geschiedenis, die ons geleerd heeft dat het zoeken naar de volmaakte mens ook leidt tot de definiëring en soms eliminering van de zogenaamde niet-volmaakte mens. Technologische innovatie biedt veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van de verbetering van het menselijk ras maar dit brengt ook grote ethische vraagstukken met zich mee.

Met een aantal wetenschapsjournalisten en een schrijfster/fotograaf kijken we aan de hand van foto’s en filmfragmenten naar een aantal denkers die zich door de jaren heen met dit thema hebben beziggehouden. Aan de orde komen vragen over de ethische dilemma’s die de makers zijn tegengekomen. Hoe is het denken van de mens door de eeuwen over dit onderwerp veranderd? Is genetische manipulatie een kwestie van wennen, net als bij andere technologische ontwikkelingen, of ligt hier een grens? Hoe reageert het publiek op dit soort publicaties?