Cineblend 6 mei – De zoektocht naar de (on)volmaakte mens

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op woensdag 6 mei als thema: De zoektocht naar de (on)volmaakte mens.

Op 13 mei start bij de VPRO de serie DE VOLMAAKTE MENS waarin schrijver en interviewer Bas Heijne op zoek gaat naar de toekomst van onze menselijke soort. In dezelfde week toont NPO Doc een aantal documentaires rondom het thema ‘mensverbetering’. In samenwerking met NPO Doc organiseert Cineblend een avond over de zoektocht naar de (on)volmaakte mens.

Deze zoektocht is geen recent verschijnsel maar heeft een lange geschiedenis, die ons geleerd heeft dat het zoeken naar de volmaakte mens ook leidt tot de definiëring en soms eliminering van de zogenaamde niet-volmaakte mens. Technologische innovatie biedt veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van de verbetering van het menselijk ras maar dit brengt ook grote ethische vraagstukken met zich mee.

Met een aantal wetenschapsjournalisten en een schrijfster/fotograaf kijken we aan de hand van foto’s en filmfragmenten naar een aantal denkers die zich door de jaren heen met dit thema hebben beziggehouden. Aan de orde komen vragen over de ethische dilemma’s die de makers zijn tegengekomen. Hoe is het denken van de mens door de eeuwen over dit onderwerp veranderd? Is genetische manipulatie een kwestie van wennen, net als bij andere technologische ontwikkelingen, of ligt hier een grens? Hoe reageert het publiek op dit soort publicaties?

Te gast zijn:
Linda Roodenburg schrijft, fotografeert, maakt tentoonstellingen en boeken. Haar meest recente boek ZIE DE MENS kwam afgelopen oktober uit bij Uitgeverij Atlas Contact. In dit boek neemt Roodenburg de lezer mee naar de wondere wereld van rassenkunde, schedelmeten, fysiognomie, eugenetica en ander onderzoek uit het verleden dat we misschien liever vergeten, maar dat ons veel kan vertellen over de bron van onze eigen vooroordelen en onderbuik gevoelens.
Rob van Hattum maakt sinds 1980 radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie. Hij was de initiatiefnemer van Wetenschap24.nl, het digitale platform van de NPO voor wetenschap en technologie. Daarnaast maakte hij een aantal documentaires voor Tegenlicht waaronder DE EVOLUTIE REVOLUTIE en EEUWIG LEVEN. Op 13 mei verschijnt van hem een nieuwe Tegenlicht uitzending DE ROBOT ALS MENS.
Saar Slegers is redacteur en projectleider crossmedia bij de serie DE VOLMAAKTE MENS. Ze is opgeleid als antropologe en werkt als wetenschapsjournalist, radiomaker en researcher voor televisiedocumentaires. Zo werkte zij ook een aantal jaar voor het wetenschapsprogramma Labyrint.
Moderator van de avond is Jacqueline B. de Jong, strategisch adviseur bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie op het gebied van nieuwe technologieën. Zij initieert en organiseert kenniskamers, workshops en lezingen op het snijvlak van technologie, wetenschap en samenleving.

Programma
18.00 – 19.30 mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 – 788 44 33
19.30 – 22.00 programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
22.00 – …      borrel

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 te Amsterdam

Bron: Cineblend