Herpremière van Fietsen naar de maan op 28 juni in EYE

Op 28 juni (EYE; 19.00 uur) presenteren EYE en Guido Frankfurther de film Fietsen naar de maan. Na meer dan vijftig jaar is de film weer te zien in een gloednieuwe restauratie – met sfeerrijke beelden van het Amsterdam van begin jaren zestig. Een schitterend tijdsdocument over Amsterdam aan de vooravond van Provo met unieke beelden van onder andere het Waterlooplein.

FIETSEN NAAR DE MAAN
Première van een recent door EYE gerestaureerde Nederlandse speelfilm. Fietsen naar de maan  – met o.a. Jeroen Krabbé en Ton Lensink – is een schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met nouvelle vague-achtige trekken. De film is meer dan vijftig jaar niet vertoond.‘Een zachtaardige komedie over drie broers, die elk één eigenschap hebben meegekregen van hun overleden vader en elkaar op wonderlijke wijze steeds tegenkomen,’ zo omschreef Henk van Gelder Van der Heijdens speelfilmdebuut in het naslagwerk Hollands Hollywood. De broers – een politieman, een oudijzerhandelaar en een kunstschilder – worden gespeeld door Ton Lensink, Eugene van der Heyden en Bernard Droog; Jeroen Krabbé is te zien in  zijn eerste filmrol, als leerlingdecorateur.

Fietsen naar de maan, grotendeel op locatie gedraaid, ademt de sfeer van het volkse Amsterdam uit de vroege jaren zestig, maar de makers lieten zich ook inspireren door de frisse filmstijl van de nouvelle vague. De ironisch getinte vertelling verdween vrij snel uit de bioscopen, maar geldt tegenwoordig als schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met unieke beelden van bijvoorbeeld het oude Waterlooplein.
Door onenigheid tussen producent en regisseur – inmiddels beiden overleden – was de film meer dan vijftig jaar niet te zien. Bij de première is een aantal leden van de cast en crew aanwezig, evenals de mede-initiatiefnemer van deze avond, Guido Frankfurter, zoon van producent P. Hans Frankfurter.

Voor de restauratie maakte EYE gebruik van een eigen – ingekorte – kopie en het intact gebleven cameranegatief, dat vorig jaar werd teruggevonden in het Stadsarchief Amsterdam.

Bron: EYE