VAR verdwijnt voor zzp’ers

De Belastingdienst zal binnenkort geen Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) meer eisen van zzp’ers en freelancers als bewijs van hun werkzaamheden als zelfstandige. Plannen voor een digitale opvolger van de VAR zijn eveneens van de baan. Dat meldt de Volkskrant op basis van een Kamerbrief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Er komen in plaats van de VAR voorbeeldovereenkomsten per sector, die door zelfstandigen en bedrijven gebruikt kunnen worden. Bedrijven kunnen zo’n overeenkomst ook voor al hun freelancers bewerken en ter goedkeuring aan de fiscus voorleggen. Als de Belastingdienst akkoord gaat, kunnen opdrachtgevers deze overeenkomst telkens hergebruiken.

Zzp-organisaties, werkgevers en vakbonden hebben de nieuwe regelingen helpen vormgeven. Zolang de afspraken worden nagekomen, hoeven bedrijven en zelfstandigen niet achteraf te vrezen voor naheffingen omdat er volgens de Belastingdienst eigenlijk sprake was van een vast dienstverband. De nieuwe plannen moeten zzp’ers, freelancers en bedrijven meer zekerheid bieden.

Het kabinet kondigde eind vorige week ook een pensioenregeling aan voor zzp’ers in de bijstand. Meer bij de Volkskrant

Bon: Villamedia