Kleurenfilm over bevrijding 1945 gevonden in Eye

In de kluizen van het Amsterdamse filmmuseum Eye is een amateur-kleurenfilm uit 1945 teruggevonden. Dat het een kleurenfilm is, is bijzonder want beelden uit die tijd zijn vaak zwart-wit.

Maar ook de inhoud wijkt af van het gangbare beeld: er is minder nadruk op bevrijdingsfeesten maar meer op het verwoeste Nederland. Eye vertoont de beelden – en nog meer films – op 3 mei.

De film – getiteld Herwinnen Door Werken – was al een tijdje boven water, maar is nog niet voor het publiek te zien geweest.

Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 zijn Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-Van de Berg begonnen met het maken van filmopnamen van het verwoeste land dat zij aantroffen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land.

Feesten en armoede
En niet alleen de verwoestingen, maar ook het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer opgang komt: de feesten, de armoede, de eerste herstelwerkzaamheden en de vele reizenden.

In Eye, maar ook in het filminstituut Beeld en Geluid bevinden zich Nederlandse speelfilms en documentaires uit 1945 tot 1959 die nauwelijks bekend zijn. De film is vanaf 2 mei ook te zien in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Bron: Parool