Nederlanders lanceren 4K-televisiezender

Tijdens de internationale tv-markt MIPTV in Cannes wordt deze week Festival 4K gepresenteerd, de eerste televisiezender ter wereld die zich volledig richt op uitzendingen in Ultra HD, meestal 4K genoemd. Festival 4K is beschikbaar voor tv-distributeurs over de gehele wereld. De initiatiefnemers voor de nieuwe zender zijn de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch en hun compagnons Rob Overman en Robert Rutten van de Nederlandse Brava Group.

“De beeldscherpte en de sublieme audiokwaliteit (Dolby 5.1) van Festival 4K geeft de kijker het gevoel vlak voor het podium van een festival te staan, maar dan thuis zittend in zijn eigen comfortabele stoel”, aldus Bron. Samen met Ardesch stond hij eerder (mede) aan de basis van succesvolle muziekzenders als Brava, Djazz.tv, TV Oranje en SchlagerTV. De verwachting is dat de verkoop van televisietoestellen die geschikt zijn voor Ultra HD de komende tijd snel zal stijgen, zo melden bronnen bij het Taiwanese Digitimes Research instituut. Ook dalen inmiddels de prijzen van Ultra HD-televisietoestellen.

Festival 4K is de eerste televisiezender ter wereld die non-stop uitzendt in native 4K (Ultra HD) beeldkwaliteit en Dolby Digital audio. Festival 4K brengt de meest opmerkelijke, kleurrijke en spectaculaire festivals, concerten en theaterproducties. Een nieuwe internationale ‘feelgoodzender’ met de beste pop, rock, jazz, dance, musical, modern circus, opera en stadionshows voor een wereldwijd publiek.

Festival 4K brengt uitsluitend producties op het scherm in native 4K-8K, met een superieure beeldkwaliteit van minimaal 4320 horizontale en 2160 verticale pixels. De zender wordt op dit moment aangeboden met een programmering in blokken van zes uur. In 2016 zal dit worden uitgebreid naar loops van twaalf uur. Vanaf 2017 verzorgt Festival 4K een unieke 24-uurs programmering in Ultra HD.

Festival 4K wordt redactioneel ondersteund door Music Media & More in Almere. De technische ondersteuning vindt plaats vanuit het Overijsselse Steenwijk door het bedrijf Basmedia.

Bron: Brava Group/Broadcast Magazine