Cineblend 21 april – Alternative Artistic Narratives on Iran

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 21 april als thema: Alternative Artistic Narratives on Iran.

In het kader van de Framer Framed tentoonstelling Crisis of History #3: Beyond History tonen we vanavond fragmenten uit het werk van en praten we met Iraanse visual artists en filmmakers die hetzij in Iran hetzij in het buitenland leven.

Hoe geef je als kunstenaar tegenwicht aan de officiële geschiedschrijving van bovenaf, zowel in Iran als in het Westen? Wat voor alternatieve verhalen vertel je ten opzichte van de dominante beeldvorming? Zit je als kunstenaar dan ingeklemd tussen het Iraanse officiële verhaal aan de ene kant en het westerse verhaal over Iran aan de andere kant, en hoe bepaal je je eigen positie daarin? En welke verschillende media gebruiken de artiesten, en vooral welk publiek willen zij aanspreken met hun alternatieve verhalen?

Te gast zijn:
Barbad Golshiri. Iraans beeldend kunstenaar, geboren in 1982 in Teheran. Golshiri studeerde schilderkunst aan de School of Art and Architecture van de Azad University in Teheran. Hij werkt met verschillende media, inclusief video, digitale media, installatie, fotografie, kunst op het internet, stipverhalen en Lettrisme. Naast zijn activiteiten als een media kunstenaar is Golshiri ook actief als een criticus van de huidige sociopolitieke situatie in Iran. Golshiri is de zoon van de bekende Iraanse schrijven Houshang Golshiri.

Reza Allamehzadeh. In Nederland woonachtige Iraanse filmmaker, filmcriticus en schrijver, woont in Nederland. Hij is voornamelijk bekend om zijn films over vluchtelingen, zoals The Guests of Hotel Astoria (1988). Allamehzadeh studeerde filmregie aan de Teheran Academie voor Film en Televisie. Behalve films maken schrijft en publiceert hij kinderboeken, romans en korte verhalen.

Nafiss Nia. Nederlands-Iraanse dichter, schrijver, vertaler, regisseur, producer en docent film & poëzie. Ze studeerde regie aan de Faculteit voor Film van de Kunst Universiteit van Teheran en Moderne Perzische literatuur aan de Rijksuniversiteit in Teheran. In Nederland heeft ze de scenario opleiding gevolgd aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam.

Ehsan Fardjadniya. Iraans-Nederlandse visual artist en filmmaker. In 2000 moest hij Iran verlaten als politiek vluchteling wegens zijn activisme en sindsdien werkt en leeft hij in Amsterdam en Londen. Hij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Goldsmiths College in Londen. Zijn werk bestaat uit participatieve kunst, interventies in de publieke ruimte, performance, videokunst en experimentele cinema.

Moderator van de avond is Negin Kianfar. Iraans visual artist, voice artist en filmmaker, geboren in Teheran in 1969. Een van haar bekendste films is de festivalhit The Birthday (2006) over transseksualiteit in Iran. Sinds enkele jaren beschrijft ze in haar blogs voor de NOS haar dagelijks leven en dat van de andere inwoners van Teheran. Ze woont en werkt zowel in Iran als in Nederland.

20:00 – 22.30 programma
voertaal Engels, toegang gratis
aanmelden gewenst via reserveren@framerframed.nl

Locatie: Framer Framed in de Tolhuistuin (in restaurant THT)
IJpromenade 2 te Amsterdam

Bron: Cineblend