17 april: Imagine NL

Voor het eerst geeft Imagine dit jaar de Nederlandse fantastische film een eigen dag. In de ochtend pitchen filmmakers hun nieuwe projecten, aansluitend presentaties door Joggem Simons en Wendy Bernfeld over nieuwe wegen van financiering en distributie, Nieuw Nederlands Peil met de beste Nederlandse korte films van het afgelopen jaar en als afsluiter een borrel voor professionals met de presentatie van het Filmjaarboek 2014/2015.

Programma

10.00 uur – Pitching sessie 1, EYE 4
10.50 uur – Pitching sessie 2, EYE 4
12.00 uur – Joggem Simons, EYE 2
13.15 uur – Wendy Bernfeld, EYE 2
15.15 uur- Nieuw Nederlands Peil, EYE 2
17.00 uur – Borrel met presentatie Filmjaarboek 2014/2015, EYE Foyer

In de ochtend pitchen filmmakers hun nieuwe projecten, aansluitend twee presentaties over nieuwe wegen van financiering en distributie, en als afsluiter de beste Nederlandse korte films van het afgelopen jaar.

Acht filmmakers pitchen hun projecten voor een internationale jury. De beste pitch krijgt crowdfunding via Cinecrowd en neemt deel aan de coproductiemarkt Frontières in Montreal. Dit programmaonderdeel is in het Engels.

Pitching sessie 1 10.00 uur, EYE 4
Pitching sessie 2 10.50 uur, EYE 4

Joggem Simons

De Nederlandse producent Joggem Simons begon in 2012 met de voorbereiding van zijn eerste genre speelfilms. Daarbij onderzocht hij eerst zijn afzetmarkt: wat is de realistische wereldwijde opbrengst van een Engelstalige low-budgetfilm? Op basis daarvan maakte hij zijn budget en vond hij financiers. Het gaat hem om continuïteit, om een regelmatige productie, niet om prestigieuze festivals of theatrical releases.

In zijn presentatie vertelt hij over zijn artistieke en financiële keuzes, zijn onderzoek naar de afzetmarkt, de zoektocht naar geld en de manier waarop cast en crew delen in het risico. Joggem produceert zo’n 20 jaar voor film, film voor podium producties en televisie. Hierbij werkte hij ondermeer samen met Hal Hartley, Klaus Maria Brandauer, Michel van der Aa, Louis Andriessen, De Nederlandse Opera, Nike, AVRO, Hidde Simons en Arnoud Noordegraaf. Zijn art housefilm Bernard, die hij met z’n broer Hidde regisseerde en produceerde, is in 2014 uitgekomen en heeft door heel Nederland getoerd.

Joggem Simons 12.00 uur, EYE 2

Wendy Bernfeld

De Canadese Wendy Bernfeld is oprichtster en Managing Director van Rights Stuff, een bedrijf dat contentstrategiën formuleert en content verkoopt voor Pay TV en VOD voor traditionele en digitale platforms. Zij geldt wereldwijd als een expert op het gebied van verkoop en rechtenbeheer van content en op het terrein van de wereldwijde traditionele en digitale mediaplatforms. Ze geeft les over digitale media en zit in de Raad van Advies van onder meer Binger Filmlab en IDFA.

In een uitgebreide presentatie zet ze uiteen welke wegen door onafhankelijke filmmakers worden gebruikt voor distributie. Daarbij geeft ze een overzicht van het digitale landschap, het soort deals dat mogelijk is voor lange en korte films, welke organisaties zich bezig houden met onafhankelijke film en hoe rechten en opbrengsten verdeeld worden.

Wendy Bernfeld 13.15 uur, EYE 2

Nieuw Nederlands Peil

In het korte-filmprogramma Nieuw Nederlands Peil moet de zestienjarige Bram uit Doorbijten naar buiten om eten te halen voor zijn zusje en hemzelf. Dan moet hij wel een zombieplaag trotseren, in deze mix van horror en coming of age. In het mysterieuze, Lynchiaanse De Lichtwachter krijgt een vuurtorenwachter onheilspellend bezoek.

De vrouw uit het post-apocalyptische Niemandsland weet niet of ze nog iemand kan vertrouwen. De jonge astronaute uit Gliese 581 heeft daar minder last van; eenzaam glijdt zij door de ruimte. In Splintertime jakkeren vier mannen in een door een verpleegster bestuurde ambulance over een eindeloze ijsvlakte. Waarheen gaat de reis?

Bij dit programma zijn alle makers aanwezig voor inleidingen en een Q&A na afloop.

Nieuw Nederlands Peil 15.15 uur EYE 2

Borrel met presentatie Filmjaarboek 2014/2015

Vrijdagmiddag 17 april zullen Paula van der Oest (Lucia de B., tv-serie Noord Zuid) en Michiel van Erp (tv-serie Ramses) het eerste exemplaar van het Filmjaarboek 2014/2015 in ontvangst nemen. Aansluitend wordt de Imagine NL-dag afgesloten met een borrel voor professionals.

Borrel met presentatie Filmjaarboek 2014/2015 17.00 uur, EYE Foyer

Bron: Imagine Film Festival