Winnaars Go Short Awards

Niet alleen verzamelt Go Short elk jaar de beste films van Europa, ze reiken ook nog prijzen uit aan de beste van de beste. De twee internationale jury’s en de jeugdjury maakten overuren om alle films in de competitieprogramma’s te bekijken, en afgelopen zondag maakten zij bekend welke films de awards mochten ontvangen.

NTR Go Short Award voor beste Europese korte documentairefilm

Winnaar: Hotel Straussberg – Jan Soldat
Een gedurfde doch gevoelige en menselijke beschouwing, die van zijn thematiek geen plat spektakel maakt.

Eervolle vermelding: Super Unit – Teresa Czepiec
In dit menselijke en vloeiende portret van een afgesloten gemeenschap worden parallellen tussen cinema en architectuur getrokken die tot nadenken stemmen.

NTR Go Short Award voor beste Europese korte animatiefilm

Winnaar: House of Unconsciousness – Priit Tender
Een fantasierijke film die krachtige animatievormen gebruikt, die continu op surrealistische wijze veranderen.

Eervolle vermelding: We Can’t Live Without Cosmos – Konstantin Bronzit
Een grappige en genuanceerde variatie op het heldennarratief, dat tegelijkertijd een warm verhaal is over vriendschap.

NTR Go Short Award voor beste Europese korte kunstfilm

Winnaar: Planet ∑
Een visueel prachtige film over een parallel universum met een uitzonderlijke soundscape. Het combineert micro- en macro-elementen op inventieve wijze.

NTR Go Short Award voor beste Europese korte fictiefilm
Winnaar: Aïssa
Verfrissend beknopte en sociopolitieke film met een sterke centrale performance, die op een uitdagende manier vragen oproept.

VEVAM Go Short Award voor Beste Nederlandse korte film

Winnaar: Onder Ons – Guido
De winnaar van de VEVAM Go Short Award voor beste Nederlandse korte film plaatst ons in de ongemakkelijke positie tussen afwijzing van en empathie voor zijn hoofdpersonen. De film is noch verontschuldigend, noch veroordelend. Door een overtuigende combinatie van vorm en inhoud, laat de film het innerlijk van de hoofdpersoon zien en worden gedachtenkronkels gedeeld die we normaliter meteen zouden veroordelen.

Format Court Award

Winnaar: Onder Ons – Guido Hendrikx

Deze volwassen documentaire over een school kaart een gevoelig taboe op een originele en respectvolle manier aan. De film spreekt de toeschouwer aan en oordeelt niet, zodat de psychologische dimensies van afwijkend seksueel gedrag diepgaand en scherpzinnig worden onderzocht. De innovatieve vorm en het sobere narratief geven een stem aan de gezichtsloze personages.

Encouragement Award voor de beste korte studentenfilm
ondersteund door de Dioraphte Foundation

Winnaar: Mother Earth – Piotr Zlotorowicz

Het was onmogelijk de kracht, de rauwe emotie en de vaardigheid waarmee deze film is gemaakt te negeren. De film raakte aan een klassiek thema; toch slaagde de filmmaker erin ons te verrassen en te raken met elk aspect van dit prachtige werk. 

Eervolle vermelding: Bigger Picture – Daisy Jacobs

De overtuigende vloeiende verhaallijn en de originele animatietechniek van deze film liet geen twijfel over de eervolle vermelding.

MovieZone Go Short Youth Award

Winnaar: If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy – Mea de Jong

De winnende film is heel speciaal en anders dan alle andere die we hebben gezien. De karakters zijn spontaan en de lange gesprekken zijn erg interessant om te zien, zelfs wanneer er alleen gezichten te zien zijn. De tijd vloog toen we deze film keken. Deze film is de beste korte documentaire die we hebben gezien en we kunnen niet wachten tot haar volgende. De winnaar van de MovieZone Go Short Award 2015 is

Eervolle vermelding: Tussentijd Christian van Duuren
De personages in zijn film zijn erg realistisch en vormen een fijn contrast ten opzichte van elkaar. De suspens was goed. We waren echt bij hen in de auto, aan het wachten op de ambulance. Een prachtige film met goede muziek en prachtig camerawerk.