NPO Doc in actie tegen dreigende opheffing

Het voortbestaan van documentairekanaal NPO Doc wordt bedreigd door plannen van de NPO. Naar aanleiding van talloze steunbetuigingen van kijkers, start NPO Doc een actie voor het behoud van een inhoudelijk sterk documentairekanaal: #rednpodoc.

Vanaf 1 januari 2016 gaan NPO Doc en NPO Cultura fuseren, zo blijkt uit de plannen van de NPO. Wij staan achter deze fusie omdat deze kanalen elkaar kunnen versterken op het gebied van documentaires, kunst en cultuur. Maar als het aan de NPO ligt, zijn er op dit kanaal dan alleen nog herhalingen te zien van programma’s op NPO 2 en 3. Ook gaat de portal npodoc.nl verdwijnen.

De gevolgen van deze plannen zijn volgens de redactie dat er geen eigen producties meer kunnen worden gemaakt die documentaires van een context voorzien, dat er geen documentaires uit binnen- en buitenland meer kunnen worden aangekocht en dat er geen plek meer is voor jong documentairetalent.

Deze beleidsvoornemens staan volgens de initiatiefnemers van de actie haaks op het feit dat documentaires een speerpunt zijn van de publieke omroep. Waar wij nu een verdiepende functie hebben, zijn we straks niet meer dan een ‘herhaalkanaal’. De actie steunen kan via deze link.

Bron: Broadcast Magazi