Nederlandse productie VRIJ beleeft internationale première in New York

Het Nederlandse tv-drama VRIJ van regisseur Martijn de Jong en scenarist Laura van Dijk beleeft komende maand zijn internationale première tijdens het New York City International Film Festival. De middellange film (50 min.), met in de hoofdrol Mads Wittermans, is geselecteerd voor de competitie van het festival, dat tussen 30 april en 7 mei zijn zesde editie beleeft. VRIJ werd geproduceerd door OAK Motion Pictures als onderdeel van One Night Stand IX. Hoofdrolspeler Mads Wittermans (Van God Los, Penoza, De Fractie) ontving voor zijn rol een Gouden Kalf-nominatie.

VRIJ gaat over de wonderbaarlijke vriendschap tussen de levenslang gevangene Kevin (Mads Wittermans) en het fantastierijke 10-jarig meisje Mariska (Ysa Dekker), die haar spreekbeurt wil houden over moordenaars en contact legt met Kevin. Er groeit een bijzondere band tussen de twee, maar hoe meer de twee naar elkaar toe groeien, hoe meer de man wordt geconfronteerd met zijn levenslange lot. In de film spelen ook gerenommeerde acteurs als Ian Bok en Astrid van Eck (winnares Colombina 2013 voor haar rol in het toneelstuk Honingjagers) rollen in de film.

Regisseur Martijn de Jong over VRIJ: “In de kern is VRIJ een liefdestragedie over verlangen naar het onbereikbare. Door de gevangenschap is de liefde tussen Kevin en Mariska een onmogelijke liefde die eigenlijk alleen kan bestaan uit fantasie en verlangen. In het briefcontact is Mariska zoals Kevin wilt dat ze is. Hij is dan even vrij door zijn uitzichtloze realiteit te ontvluchten. Als ze eindelijk tegenover hem zit, is ze wie ze echt is: een prachtige vrouw. Met daarbij de realiteit dat ze nooit echt samen vrij zullen zijn. Het is de gevangenschap die tussen hun liefde instaat. Ironisch genoeg is het ook de gevangenschap die hen bij elkaar bracht.“

Hoofdrolspeler Mads Wittermans brak door met zijn rol als verslaafde crimineel in de misdaadfilm Van God Los. Ook is hij bekend van zijn rol als Speedy in het derde seizoen van de veelgeprezen misdaadserie Penoza. Recent speelde hij een van de hoofdrollen in de politieke drama-serie De Fractie, waarvan een tweede seizoen in voorbereiding is.

Scenariste Laura van Dijk studeerde in 2003 af als scenarist aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Haar korte scenario Kattenkwaad (geregisseerd door haar zus Nova van Dijk) won de eerste prijs op het Palm Springs International ShortFest en was de Nederlandse inzending voor de Oscars 2010. Laura schreef ook de tv-film One Night Stand: Onder Invloed (wederom in samenwerking met regisseur Nova van Dijk), die vorig najaar in New York werd vertoond op het NYC Independent Film Festival.

Martijn de Jong (1982) studeerde in 2010 af aan de Filmacademie met de eindexamenfilm Dicht bij mij vandaan, die werd bekroond met de Nedcipro Publieks Award. Zijn korte film Stand-by-me was de Nederlandse Oscar inzending van 2013.

OAK Motion Pictures (voorheen NFI Motion Pictures) heeft de missie om regisseurs en schrijvers te stimuleren, inspireren en uit te dagen. OAK Motion Pictures produceerde o.a. de speelfilms HUNTING & ZN (2010) van Sander Burger en het met drie Gouden Kalveren bekroonde KAN DOOR HUID HEEN (2009) van Esther Rots.

Bron: Oene Kummer Filmnieuwsbrief