CinemAsia Jury Award 2015

Maandagavond is op de 8e editie van het CinemAsia Film Festival de Cinemasia Jury Award 2015 uitgereikt aan de Chinese film THE COFFIN IN THE MOUNTAIN van regisseur Yukun Xin. De jury heeft unaniem deze zwarte comedy tot winnaar uitgeroepen; “Een film die zijn publiek verovert”. De film viel al eerder in de prijzen op o.a. de festivals van Taipei en Venetië.

Cinemasia Jury Award wordt uitgereikt aan een film uit het competitieprogramma, die zich onderscheidt door een duidelijk visie en stem van de maker. De jury, bestaande uit de Nederlandse filmmaker Jean van de Velde, de Koreaanse producent Oh Jung-wan, en de Nederlandse filmjournalist Berend Jan Bockting, hebben de film THE COFFIN IN THE MOUNTAIN  unaniem tot winaar gekozen. Ook roemt de jury het gevarieerde en kwalitatief hoogwaardig aanbod van de films die voor het festival zijn geselecteerd.

“THE COFFIN IN THE MOUNTAIN heeft met een empathische en warme blik waarmee de personages in deze film in hun dagelijks leven worden geportretteerd. Terwijl ze omgaan met alledaags gevaar of hopeloze pech, en onder druk van omstandigheden al te menselijke fouten begaan, waagt de film zich nimmer aan een oordeel. De film greep ons vanaf de eerste beelden tijdens de titelsequentie. We werden uitgenodigd om zo dichtbij mogelijk te komen, om geen detail te missen die deze zo zorgvuldig opgebouwde wereld te bieden heeft. Op volkomen natuurlijke wijze beweegt de film zich tussen personages en verschillende tijdslijnen; gaandeweg ontstaat een overtuigend en gelaagd beeld van het leven in een kleine gemeenschap, waar de inwoners elkaar nauwkeurig observeren en men in een aantal gevallen op hetzelfde moment elkaars vriend én vijand is”, aldus het juryrapport.

THE COFFIN IN THE MOUNTAIN is een gitzwarte en gelaagde whodunit met neo-noir elementen, die zich afspeelt in de duistere bossen op het platteland van China. In de black comedy wordt op rauwe en humoristische wijze het verhaal van een moord verteld vanuit meerdere perspectieven.

CinemAsia is een filmfestival dat het Nederlandse publiek en de Nederlandse filmindustrie een breed beeld geeft van de hedendaagse Aziatische cinema met zowel nieuwe films die grote populariteit in Azië genieten als films met een sterke artistieke visie. Naast cultuur en entertainment biedt zij ook een platform voor Aziatische mediamakers.

CinemAsia Film Festival gaat vanaf komende week op tournee in Eindhoven (10-12 april, in NATLAB Plaza Futura), Den Haag (18 april in Filmhuis Den Haag) en Rotterdam (19 april in WORM).

Voor meer informatie over CinemAsia: www.cinemasia.nl

Bron: CinemAsia Film Festival