Mooie selectie Nederlandse documentaires voor Zwitsers documentaire festival Visions du Reel

Drie Nederlandse documentaries zijn geselecteerd voor de aanstaande editie van het prestigieuze International Documentary Film Festival – Visions du Réel.

Ik ben Alice van Sander Burger en The Érpatak Model van Benny Brunner nemen deel aan de internationale competitie van het festival. Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories van Ramon Gieling is te zien in een speciale sectie van het festival (Grand Angle) en is tevens openingsfilm van het festival in Gland, een nieuwe locatie van het festival.

Alle filmmakers zijn aanwezig tijdens het filmfestival. Visions du Réel vindt plaats in Nyon en Gland (Zwitserland), van 17 – 25 april 2015.

Internationale Competitie voor Lange Documentaires

Ik ben Alice (Alice Cares)
Regie: Sander Burger
Producent: KeyDocs
Financiele steun: Mediafonds and NCRV
Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende ouderen is zorgrobot Alice ontwikkeld. Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen en dus een mens van vlees en bloed vervangen? De drie vrouwen op leeftijd die in IK BEN ALICE bezoek van haar krijgen blijken best gesteld te raken op het robotmeisje.

(Internationale première, Nederland 2014, 76′)

The Érpatak Model
Regie: Benny Brunner
Producent: 2911 Foundation, Benny Brunner
Financiele steun: Stichting Democratie en Media
Sales: Films Transit, www.filmstransit.com
De burgemeester van een klein dorp in Hongarije heeft een groots visioen voor zijn geliefde land: introductie van een “anti-liberaal” sociaal model gebouwd op orde en  discipline.
(Wereld première, Nederland 2015, 76′)

Festivalprogramma Grand Angle

Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories
Regie: Ramon Gieling
Producent: KeyDocs
Financiele steun: Filmfonds, Mediafonds, NCRV a.o.
Erbarme Dich toont de diepgaande invloed van Bach’s Matthäus Passion op het leven van een aantal mensen. We maken kennis met hen gedurende een opvoering in een vervallen kerk, waar een koor en orkest onder directie van dirigent Pieterjan Leusink voor daklozen een uitvoering speelt. Het lijden van Christus anno 2014.
(Zwitserse première, Nederland 2014, 99 mins.)

Bron: EYE International