Cineblend 7 april – 15 jaar Andere Tijden

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 7 april als thema: 15 jaar Andere Tijden. De Nederlandse koloniale geschiedenis in beeld.

Andere Tijden, het meermalen bekroonde televisieprogramma van de NTR en de VPRO, bestaat dit jaar 15 jaar. In 2015 is het ook 70 jaar geleden dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië werd uitgeroepen door Soekarno en Hatta, en 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd.

Naar aanleiding van deze jubilea blikken we vanavond met de makers van Andere Tijden terug op de meest memorabele en spraakmakende uitzendingen over de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Vragen die aan de orde zullen komen zijn onder andere: met welke blik kijkt Andere Tijden naar de (post) koloniale geschiedenis? Is er een verschil in benadering tussen Andere Tijden uitzendingen over Nederland en die over de (voormalige) koloniën? Is er wel genoeg aandacht besteed aan het koloniale verleden? We kijken naar fragmenten uit uitzendingen over Nederlands –Indië van Gerda Jansen Hendriks, over de koloniën in de West van Paul Ruigrok en uit het tweeluik Oorlogsmisdaden op Celebes van Erik Willems.

Te gast zijn:
Gerda Jansen Hendriks. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op de films die de Nederlandse overheid liet maken over Nederlands-Indië. Begin 21e eeuw zette zij samen met Ad van Liempt de wekelijkse geschiedenisrubriek Andere Tijden op en maakte daarvoor diverse afleveringen over Indië/Indonesië.

Paul Ruigrok
, Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is sinds het begin verbonden aan Andere Tijden. Werkte onder andere voor VPRO, IKON en VARA.

Erik Willems
. Studeerde geschiedenis en combineerde zijn studie al snel met het maken van films. Dat resulteerde naast documentaires, zoals De Missie Willems over het leven van zijn vader, in een stuk of 25 afleveringen voor Andere Tijden en voor Andere Tijden Sport. Erik heeft een specifieke belangstelling voor WOII en Nederlands- Indië.

Moderator van de avond is Ad van Liempt. Van Liempt was hoofdredacteur van NOVA , oprichter en eindredacteur van het programma Andere Tijden en chef geschiedenis bij de NPS. In 2009 werd hij uitgeroepen tot historicus van het jaar.

18.00 – 19.30 mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 – 788 44 33
19.30 – 22.00 programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
22.00 – …      borrel

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 te Amsterdam

Bron: Cineblend