Verslag Netwerkborrel 30 maart 2015 – Go Short preview met Q&A Mees Peijnenburg

Op maandag 30 maart vond in de Kring de NBF Netwerkborrel plaats. Deze editie stond in het teken van het International Short Film Festival. Go Short directeur Kirsten Ruber was aanwezig om meer over het festival te vertellen en een exclusieve selectie van vijf korte films te laten zien die ook tijdens het festival vertoond worden. Ook was er een Q&A met Mees Peijnenburg over zijn film ‘A Hole in My Heart.’

Kirsten introduceert allereerst het festival en geeft meer informatie over de verschillende competities waarbinnen de films draaien. Zo zijn er de Europese Competitie, Nederlandse Competitie en de Breaking Shorts Studentencompetitie. Verder heeft het Go Short festival dit jaar een Filmmaker in Focus, namelijk de Noorse filmmaakster Gunhild Enger. Voor professionals is de Industry Day erg interessant. Deze speciale makers dag vindt plaats op vrijdag 10 april. NBF-leden krijgen overigens korting op de toegang voor de Industry Day. Ook is Kirsten erg enthousiast over het speciale Kattenfilmpjes programma ‘Cat Shorts’.

Vervolgens toont Kirsten de selectie van de vijf korte films. Hier vind je een overzicht.

1. It Can Pass Through the Wall (Trece Si Prin Perete) – Radu Jude / Roemenië / 17:00 / fictie
2. A Hole in My Heart (Un Creux dans Mon Coeur)  –  Mees Peijnenburg / Nederland / 9:00 / fictie
3. Free now (Libre Maintenant) Pierre Liebaert / België / 11:20 / docu
4. Aïssa : Clément Tréhin-Lalanne / Frankrijk / 8:22 / fictie
5. Me and My Moulton (Moulton og Meg) – Torill Kove / Norwegen, Canada / 13:00 / animatie

Al deze films draaien in een competitie. De competitiefilms zijn van 8 t/m 12 april te zien op Go Short, en op 11 april worden de Go Short Awards uitgereikt.

Bij de exclusieve preview is regisseur en aanstormend talent Mees Peijnenburg aanwezig voor een korte Q&A over zijn film ‘A Hole in My Heart’ en over zijn toekomstplannen. Mees is in 2013 afgestudeerd aan de Filmacademie met ‘Cowboys janken ook’. Deze succesvolle afstudeerfilm was o.a. geselecteerd voor het internationale filmfestival van Berlijn. Daarna heeft hij de NTR Kort! ‘Bloedhond’ gemaakt. Verder is Mees aangesloten bij productiehuis 100% Halal, met wie hij ‘A Hole in My Heart’ maakte.

Mees geeft in het gesprek met moderator Mardou Jacobs aan dat hij korte film als vorm erg interessant vindt. De spanningsboog die je moet opbouwen bij een korte film ligt hem goed. Verder vindt hij de korte verteltijd interessant voor mooie kleine verhalen. Momenteel is hij ook bezig met een langere film: een One Night Stand met Pupkin Film.

Voor ‘A Hole in My Heart’ heeft Mees zelf het scenario geschreven speciaal voor de jongen die de hoofdrol speelt. Mees kent hem van vakanties in Frankrijk en is al lange tijd gefascineerd door deze jongen, die een vrij leven leidt en een bijzondere blik in z’n ogen heeft. Qua thematiek vindt Mees sociale verhalen en de liefde het meest interessant. Hij ziet zichzelf nog niet zo snel een komedie of een musical maken, hoewel hij dit niet uitsluit in de toekomst. Sowieso zijn humor en luchtigheid ook belangrijk voor hem. Denemarken en Frankrijk zijn voor hem voorbeeldlanden met mooie filmtradities. Mees zou het tof vinden als de Nederlandse film zich ook meer die kant op zou ontwikkelen. Hij hoopt hier zelf een steentje aan bij te dragen door films te blijven maken die zowel visueel als inhoudelijk aantrekkelijk zijn.

Na afloop van het programma worden er veel ervaringen en verhalen uitgewisseld aan de bar. De NBF kijkt terug op een gezellige avond en wenst de Go Short organisatie veel succes met de laatste voorbereidingen van het festival.

De volgende NBF netwerkborrel vindt i.v.m. Koningsdag niet op een maandag, maar op woensdag 29 april plaats. Het thema van deze avond zal de NAB zijn, de grootste filmtechnologie beurs ter wereld. Graag tot de 29e!

De 7e editie van het International Short Film Festival vindt plaats van 8 tot 12 april in Nijmegen. http://2015.goshort.nl/nl/