Amsterdamse filmmakers op weg naar Hollywood

Ze hebben vorig jaar al zeker 40 studio’s in Hollywood afgelopen, maar nu hebben de Amsterdamse regisseur Mischa Rozema en productiebedrijf PostPanic het voor elkaar gekregen: Warner Bros gaat van hun korte film Sundays een heuse bioscoopfilm maken.

Al jaren geleden wist de makers via Kickstarter meer dan 50 duizend dollar op te halen voor het in Mexico Stad gefilmde deel. Maar toen maandag die proof-of-concept online werd geplaatst, begon het volgens Rozema anders zo trage Hollywood een waar ‘straatgevecht’ om de filmrechten. ‘Ik heb twee nachten door moeten halen voor alle onderhandelingen’, vertelt Rozema, die hiervoor vooral commercials en muziekvideo’s regisseerde.

Uiteindelijk bleven grote filmstudio’s Fox, Sony en dus Warner Bros in de race, en dat voor een volgens Rozema ‘geen typische Hollywoodfilm’. De filosofische science-fiction over het einde van de wereld en de zoektocht naar de waarheid bevat ‘geen laserstralen en ruimteschepen en is er een om over na te denken’.

Creatieve vrijheid
Toch zag Warner Bros brood in het plan. En dus gaat Rozema binnenkort terug naar Hollywood om het contract te tekenen en verder te werken aan de film. Daarmee wordt Sundays van nu nog een magere veertien minuten straks een ware Hollywoodfilm.

En alhoewel Rozema naar eigen zeggen hoopt dat hij alsnog de creatieve vrijheid kan krijgen in het project, weet hij ook dat dat in het grote Hollywood nog best lastig wordt. ‘Dat gaat wel een gevechtje of twee kosten, maar daar ben ik wel goed’, zegt Rozema. Een shortlist met acteurs die hij wel in de film zou willen hebben heeft hij al. ‘Maar dat is niet verstandig om dat nu al aan de grote klok te hangen.’

Wanneer Sundays uiteindelijk ook in de bioscopen te zien zal zijn, is nog niet duidelijk.

Bron: Parool