Freek en Hella de Jonge worden ambassadeurs filmeducatie bij Eye

Freek de Jonge en zijn vrouw Hella worden Nederlandse ambassadeurs van filmeducatie. Zij zijn gevraagd door filminstituut Eye. Hun benoeming wordt vrijdag bekendgemaakt tijdens de zogenoemde Kunstschooldag die zij als speciale gasten bijwonen.

Dat meldt het vakblad Holland Film Nieuws op zijn website. Het stel ondersteunt filmeducatie van Eye met een bijdrage uit hun fonds, de Freek en Hella de Jonge Foundation.

Door deze bijdrage kan Eye het komende jaar het onderwijsprogramma Avonturen in het donker gratis beschikbaar stellen aan alle basisscholen in Nederland. Avonturen in het donker laat leerlingen spelenderwijs ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. Hella de Jonge maakte recent zelf ook een documentaire, Verlies niet de moed. In de film gaat De Jonge samen met haar vader, tekstschrijver Eli Asser, op zoek naar haar familiegeschiedenis. Haar ouders en een oud-tante waren de enige overlevenden van de Holocaust in haar familie. Verlies niet de moed is een zin die Hella’s grootmoeder schreef in een afscheidsbrief voordat zij naar Auschwitz werd afgevoerd. Hella de Jonge reist momenteel met de documentaire langs de filmhuizen en houdt na afloop vraaggesprekken met de zaal. Deze voorstellingen zijn zeer druk bezocht. De film wordt begin mei op televisie uitgezonden.

Bron: nu.nl