Winnaars NL-Awards 2014 bekend

Woensdag zijn voor de dertiende keer de NL-Awards uitgereikt, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de ROOS Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat plaatsvindt in Ermelo.

Zeven regionale omroepen vallen dit jaar in de prijzen. De categorieoverstijgende Gouden NL-Award gaat deze keer naar RTV Utrecht voor de tv-reportage Twee weken tussen hoop en vrees over het gezinsdrama rond de broertjes Ruben en Julian. De jury roemt onder meer de respectvolle wijze waarop de makers met de betrokken personen zijn omgegaan. Aan de Gouden NL-Award is een geldprijs van € 2.500 verbonden.

Winnaars van de NL-Awards 2014 per categorie
Eigen Nieuws: RTV Rijnmond – Rijnmond Actueel
Nieuwsverslaggeving: RTV Oost – Overijssel Vandaag
Radio Achtergrond: RTV Drenthe – Niemand leeft voor zichzelf
Tv Achtergrond: RTV Utrecht – Twee weken tussen hoop en vrees
Radio Varia: L1 – Van horen zeggen: ‘Halve waarheden’
Tv Varia: Omroep West – Tramsporen
Evenementen: RTV Rijnmond – Lijsttrekkersdebat Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Documentaire: L1 – Limburg Doc: Twee levens in één hart
Vernieuwend: Omroep Brabant – Drugs in Brabant
Gouden NL-Award: RTV Utrecht – Twee weken tussen hoop en vrees

Juryvoorzitter Kees Toering, voormalig zendermanager NPO Radio 2 en 5, roemt de kwaliteit van de inzendingen. “Natuurlijk waren er inzendingen van gemiddelde kwaliteit, naast die van goede en zeer goede. Maar echte onvoldoendes ben ik niet tegengekomen”, aldus Toering. Verder vermeldt hij in het juryrapport dat een gezamenlijk regionaal initiatief als de Voedselbank Actie wellicht wat vaker zou kunnen worden georganiseerd. “Behalve goed voor het goede doel zelf, is dit een uitgelezen manier om het bestaansrecht van een sterke regionale publieke omroep nog eens te benadrukken.”

Bron: ROOS/Broadcast Magazine