Rotterdam krijgt nieuw filmtheater: Kino

In het bekende filmpand aan de Gouvernestraat in Rotterdam, waar filmtheater LantarenVenster tot 2010 in was gevestigd, komt binnenkort een nieuw filmtheater. De gemeente Rotterdam heeft bekendgemaakt dat het pand wordt verkocht aan Kino, een initiatief van Jan de Vries en Frank Groot, twee voormalige programmeurs van Kriterion in Amsterdam. De Vries en Groot dienden een plan in dat volgens de gemeente het beste was. Een blije Jan de Vries liet Holland Film Nieuws weten  dat er aan het einde nog vier andere plannen waren die aan de eisen voldeden en door de gemeente werden overwogen. Kino kreeg het pand toegewezen.

Kino mag het pand voor 60.000 euro overnemen van de gemeente dat er van af wil. De totale verbouwingskosten bedragen circa 800.000 euro. Voor de realisatie van de verbouwing en de exploitatie is volgens de indieners van het plan geen subsidie nodig.

Na de verbouwing komen er in het pand vier filmzalen met in totaal circa 370 stoelen, een werkplaats voor creatieve bedrijven en een multifunctionele zaal. Die zaal, de enige vlakke vloerzaal van Rotterdam, moet ruimte bieden aan theatergezelschappen. ‘Met de inkomsten uit de kantoorverhuur, de foyer en de filmvoorstellingen moeten we financieel in staat zijn om wat te doen voor de theaterproducties waar nu weinig geld voor is’, aldus de Vries. De zaal kan en zal echter ook gebruikt worden voor alternatieve contentvormen zoals gestreamde popconcerten.

De plannen van Kino Rotterdam worden onder meer ondersteund door het International Film Festival Rotterdam (IFFR), Cultureel Makelaar STIPO, De Doelen, Culinaire Werkplaats Mess en de filmdistributeurs A-Film Benelux, Cinéart Nederland, De Filmfreak, Just Film en Warner Bros.

De Vries hoopt zo spoedig mogelijk met de verbouwing te kunnen beginnen. De opening van Kino staat gepland voor de volgende editie van het IFFR, begin 2016.

Bron: Holland Filmnieuws