Zender Netflix boos op nieuwe Emmy-regels

De organisatie achter de Emmy’s, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen, heeft een petitie afgewezen van Netflix. Hierin vroeg de betaalzender de serie Orange is the New Black als komedie te categoriseren.

Dit verzoek is niet gehonoreerd, zo meldt Variety zaterdag.

Door een wijziging in de statuten van de TV-Academy kunnen vanaf dit jaar series waarvan de afleveringen langer dan een half uur duren alleen bij uitzondering worden geaccepteerd als komedies.

Makers van de series als Glee, Shameless en Jane the Virgin hebben dat al gedaan en zijn door een negenkoppige commissie toegelaten tot de categorie ‘beste komedie’.

Gevangenis
Dit geldt echter niet voor Netflix-hit Orange is the New Black, over het leven van een groep vrouwen in een gevangenis. Door dit besluit moet de serie, die vorige jaar een met twaalf nominaties en drie prijzen één van de grote favorieten was, het nu opnemen tegen zwaargewichten in het dramagenre zoals House of Cards, Game of Thrones en Mad Men.

In de categorie komedie mogen nu in principe alleen nog maar komedies mee doen waarvan de aflevering minder dan een half uur duren, zoals The Big Bang Theory of Modern Family.

Geen beroep
Van series met langere episodes moet door een commissie worden bepaald of zij vooral komedie of vooral drama zijn. Bij Orange is the New Black besloot de jury dus dat er te weinig gelachen kon worden.

De TV-Academy wil verder geen toelichting geven over het besluit. Er is geen mogelijkheid voor makers om in beroep te gaan tegen een beslissing.

Bron: Nu.nl