Lancering Beelden voor de Toekomst

Sinds 2007 is er aan gewerkt door Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nationaal Archief, Eye Filmmuseum en Stichting Nederland Kennisland. Het project Beelden voor de Toekomst waarbij 2,5 miljoen oude foto’s en bijna een half miljoen uur aan film- en geluidsbanden werden gedigitaliseerd.

Maandag wordt in Hilversum bij Beeld en Geluid het resultaat gepresenteerd. Het project heeft met 90 miljoen euro, 25 miljoen euro meer gekost dan was verwacht en een belangrijk onderdeel van het project – het online toegankelijk maken voor onderwijs, particuliere geïnteresseerden en commercieel gebruik, is slechts voor een klein deel geslaagd. Dat komt doordat rechthebbenden toestemming moeten verlenen. Het opsporen van de rechthebbenden bleek een tijdrovende klus, zegt Walter Swagemakers, projectleider collecties bij Eye. Meer bij de Volkskrant