Nationale Bioscoopbon verder zonder Pathé

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) wordt ‘het leukste cadeau in het donker’ nog vrolijk aangeprezen. Maar lang zal dat niet meer duren. De Nationale Bioscoopbon verzelfstandigt per 1 april. Bij Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, is de nieuwe bon niet bruikbaar.

De Nationale Bioscoopbon was de belangrijkste reden voor de crisis waar de NVB eind vorig jaar in belandde. Pathé dreigde toen uit de brancheorganisatie te stappen omdat ze de uitgifte van de bon als een vorm van concurrentievervalsing beschouwde. Een ultimatum en gespierde woorden van Pathé-topman Lauge Nielsen misten hun uitwerking niet. De NVB beloofde afscheid te nemen van de tegoedbon en de vrede keerde weer.

Vanaf 1 april wordt de Nationale Biscoopbon uitgegeven door een speciaal voor dit doel opgerichte stichting, met een bestuur dat bestaat uit vertegenwoordigers van een mix van grote bioscoopketens en kleine theaters. Leden van de NVB kunnen zich hierbij aansluiten. Pathé zal in ieder geval geen lid worden. Die blijft haar eigen Pathé Vouchers uitgeven.

Bron: De Filmkrant, Edo Dijksterhuis