Winnaar Vakprijs voor Nederlandse animatie & nominaties Grand Prix voor Nederlandse Animatie bekend gemaakt

Tijdens de opening van de 18de editie van het Holland Animation Film Festival is vanavond de Vakprijs voor de Nederlandse animatie uitgereikt en zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Grand Prix voor Nederlandse animatie.

Winnaar Vakprijs voor Nederlandse animatie
The Black Room van Robbie Cornelissen & Kees Went won de Vakprijs voor Nederlandse animatie. De vakjury, bestaande uit Marieke van Middelkoop (filmmaker, NL), Menno de Nooijer (performer en filmmaker, NL) en Serge Onnen (filmmaker, NL), zegt over de film:

‘Met het meest basic tekengereedschap bouwt hij al jaren een eigen wereld op. En sinds een paar jaar komt deze wereld in beweging in gelaagde animaties. Zo eenvoudig kan het zijn en zo complex het spel wat ermee gespeeld wordt. Een drieluik waar een donkere choreografie van lijnen en coulisses de toeschouwer insluit en weer ruimte geeft: lucht & aarde, adem & verstikking, spel & dwang, vrijheid & gevangenschap, zwart & wit. Potloden vervelen nooit.
De soundtrack is gemaakt door de editor en zorgt ervoor dat het een naadloos geheel is zodat de toeschouwer er nog beter in gezogen wordt. De vak jury kiest ervoor een grensverleggend werk te kiezen.’

Nominaties Grand Prix voor Nederlandse animatie
Op de openingsavond maakte de vakjury ook de nominaties bekend voor de Grand Prix voor Nederlandse Animatie. Hiervoor werden drie films geselecteerd:
Descent van Johan Rijpma, waarin een cilindervormige mok valt en in stukken breekt. Elk beeldje van deze opname wordt vervolgens vertaald naar een keramische laag die gemaakt is van de overblijfselen van de mok. De aanstekelijke videoclip voor Nobody Beats the Drum: Let it Go (2014), gemaakt door Max Italiaander en Levi Jacobs, over een man die zijn stressvolle leven achter zich laat en op avontuur gaat op Planet Tropicana. En Ultrakort Leader (2014) van Patrick Raats, waarin een teckel model staat voor de aankondiging van de serie ultrakorte animatiefilmpjes.

Uitreiking op zondagmiddag
De Grand Prix voor Nederlandse animatie wordt op zondag 22 maart om 16:30 uur uitgereikt in het Louis Hartlooper Complex, tegelijk met de Publieksprijs voor Nederlandse animatie en de HAFF Grand Prixs voor de internationale competitie features, de internationale competitie shorts, de competitie studentenfilms, HAFF Junior publieksprijs en de MovieZone Award. Na de prijsuitreiking worden vanaf 18:30 uur alle winnende films getoond.

Tips voor donderdag
Start je dag met een goed gesprek met je favoriete animator tijdens Meet the Filmmakers in Das Kabinett! Sluit daarna aan bij de Daily Masters in LHC4. Paul Wells vertelt aan de hand van prachtige fragmenten over de connectie tussen sport en animatie. Plof ‘s middags neer in LHC3 voor de Zuid-Koreaanse thriller On the White Planet en pep jezelf daarna op met de ‘30 jaar HAFF in posters’ expo en een kop koffie in Goede Vrijdag. We zien je ‘s avonds graag terug bij de competitieprogramma’s!

Bron: HAFF