Nieuw systeem voor ondertiteling TT888

dB mediagroep ontwikkelt een nieuwe videomatrix voor de ondertitelstraat van de NPO. De matrix moet ervoor zorgen dat het videosignaal van de verschillende zenders aankomt bij de live ondertitel-werkplekken en dat daar eenvoudig geschakeld kan worden tussen de zenders en de computer waarop de ondertitelaar werkt.

De vernieuwing van het systeem is nodig, om ruim twee miljoen mensen te kunnen blijven voorzien in een behoefte. Zoveel mensen maken regelmatig gebruik van de teletekstpagina 888 van de NPO. “Het gaat dan om mensen die doof of slechthorend zijn, maar we weten dat het ook toenemend gebruikt wordt door mensen die aan het multitasken zijn en toch de televisie willen kunnen volgen”, aldus Erik Buitinga, functioneel beheerder van NPO Ondertiteling. “Bovendien is uit onderzoek gebleken dat anderstaligen onze ondertiteling ook gebruiken om Nederlands te leren. Mooi toch?”

Lex Strijker, coördinator Projects van dB mediagroep: “We hebben geprobeerd om het ontwerp zo simpel mogelijk te maken. Het gaat namelijk om best ingewikkelde materie, maar degene die ermee moet werken, moet niet teveel technisch inzicht nodig hebben om het te kunnen bedienen. Ondertitelaars zijn geen technici.”

Remco Muller, projectmanager bij de NPO voor dit project: “Het is één van de redenen waarom uiteindelijk is gekozen voor dB mediagroep. De opdracht was ‘keep it simple’ en dat hebben ze in hun oren geknoopt. De technische complexiteit moet niet terug te vinden zijn op de werkplek. Er moet apparatuur worden geplaatst die de zenders van de NPO vanuit de Master Control Room (MCR) doorstuurt naar de zeven werkplekken. En daar zit dan weer apparatuur die er voor zorgt dat geschakeld kan worden tussen de verschillende zenders.”

Buitinga: “We werken veel met automatisering op basis van spraakherkenning. Ondertitelaars spreken de programma’s na en dat wordt door software omgezet in geschreven tekst. Dat dB Mediagroep veel verstand heeft van audio, maakt hen daarom een interessante partner in dit project.”

Eind april is de vernieuwing compleet.

Bron: dB mediagroep/Broadcast Magazine