Veelbelovende Amerikaanse première Michiel de Ruyter

De Nederlandse film Michiel de Ruyter is gisteravond voor het eerst vertoond in de Verenigde Staten. In Hollywood liet regisseur Roel Reiné het historische spektakel zien aan een volle zaal geïnteresseerden.

Het publiek was een mengeling van in Los Angeles wonende Nederlanders en mensen uit de Amerikaanse filmwereld, die door Reiné waren uitgenodigd. Het doel: Hollywood warm maken voor een release in de VS. ,,Er waren veel belangrijke mensen in de zaal vanavond”, vertelt de regisseur, die al jaren in Hollywood werkt. ,,Er zaten distributeurs in de zaal, agenten, potentiële geldschieters, studiobazen. Ik wilde ze allemaal de film laten zien, in de hoop dat iemand ‘m oppakt en naar de Amerikaanse bioscopen brengt.”

Reiné kreeg na afloop veel complimenten over de film, die de Amerikaanse markt opgaat onder de naam Admiral. ,,Tot nu toe zijn de reacties positief, ik kreeg al uit de zaal lovende sms’jes.” Vooral toen ze het budget hoorden, konden enkele Hollywoodinsiders hun verbazing niet verbergen. ,,Mensen hier gaan er altijd vanuit dat een film als deze zeker honderd miljoen moet kosten”, lacht de regisseur. ,,Als ze dan horen dat ons budget maar rond de acht miljoen lag, kunnen ze het haast niet geloven.”

Blockbusters
Al een half miljoen mensen zagen Michiel de Ruyter in een Nederlandse bioscoop. Roel hoopt op een voortzetting van dit succes, alhoewel hij zonder internationale intenties aan het epos over ‘s lands bekendste zeeheld begon. ,,Ik wilde een film maken voor Nederland, in de hoop dat Nederlanders over twintig jaar nog steeds naar Michiel de Ruyter kijken al ze iets willen weten over de Gouden Eeuw. Een verhaal in onze eigen taal, over onze eigen cultuur, voor ons. Ik had er helemaal geen plannen voor het buitenland mee. Maar ik wilde wel een film maken die niet onderdoet voor Amerikaanse blockbusters van honderd miljoen.”

Voor de meeste Amerikaanse bezoekers was het verhaal over Michiel de Ruyter nieuw. ,,Het zal niet vaak gebeuren dat er zo’n grootse film is gemaakt over jullie eigen geschiedenis”, veronderstelde een van hen terecht. ,,Ik kan me voorstellen dat dat een ‘big deal’ is in Nederland. Hoeven jullie eindelijk een keer niet naar ónze geschiedenis te kijken in de bioscoop.”

Bron: AD.nl