Nominaties NL-Awards 2014 bekend

De nominaties voor de jaarlijkse prijzen voor de beste producties van de regionale omroepen, de NL-Awards, zijn bekend. RTV Oost en Omroep Brabant hebben de meeste nominaties op zak: ieder vijf. De awards worden op 25 maart tijdens de ROOS-dagen in Ermelo uitgereikt. De jury heeft dit jaar een nieuwe voorzitter, voormalig Radio 2-zendermanager Kees Toering.

Niet lang na zijn afscheid werd Toering door ROOS benaderd om juryvoorzitter te worden. “Een hele eer en ik kreeg meteen een goed gevoel toen ik de namen hoorde van de andere juryleden. Ik heb er niet lang over na hoeven denken en ben nog steeds blij dat ik ‘ja’ heb gezegd.” Volgens Toering had de jury voldoende keus om te komen tot de nominaties. “In een paar categorieën hadden we vier kanshebbers en dus kwam er wel wat discussie aan te pas om uiteindelijk tot drie genomineerden te komen. De concurrentie was groot en dat zegt ook wel wat over de kwaliteit van de inzendingen.”

In totaal werden rond de 140 producties en evenementen van de regionale omroepen ingezonden in de categorieën: nieuws, achtergrond, varia, evenementen, documentaire en vernieuwend. Onderverdeeld in radio en tv en bij nieuws in twee categorieën: eigen nieuws en nieuwsverslaggeving. In totaal zijn er 27 nominaties. Na RTV Oost en Omroep Brabant volgen Omroep Gelderland, L1 en Omroep West met elk drie kanshebbers. RTV Rijnmond en RTV Noord-Holland hebben er twee. RTV Drenthe, Omrop Fryslan, Omroep Flevoland en RTV Utrecht sleepten eentje in de wacht. Omroep Zeeland en RTV Noord zijn niet genomineerd. Dat laatste is opvallend  want vorig jaar ging RTV Noord er met de Gouden NL-Award ter waarde van 2500 euro vandoor en won de omroep twee NL-Awards. Toering: “Daar hebben we niet naar gekeken, zie het maar als een smaaktest waar de etiketten afgeplakt zijn, zo gingen wij ook te werk.”

Kijk hier voor een overzicht van alle nominaties.

Bron: ROOS/Broadcast Magazine