Winnaars DDG Awards

In Theater Bellevue in Amsterdam zijn maandagavond aan zes regisseurs de DDG Awards, voor de meest opmerkelijke regieprestaties van 2014, uitgereikt.

De jaarlijkse regieprijzen van de Dutch Directors Guild zijn gegaan naar:

Fictie/TV serie:  Michiel van Erp voor Ramses
Documentaire: Oeke Hoogendijk voor Het Nieuwe Rijksmuseum, de film
Commercial: Rogier Hesp voor Buddyhond”
Fictie Kort: Peter Delpeut voor One Hand Clapping
Docu Kort: Menno Otten voor Face to Face
Digital Storytelling: Tommy Pallotta & Femke Wolting voor Last Hijack Interactive

De winnaars zijn gekozen door de leden van de Dutch Directors Guild (DDG), de belangenvereniging van professionele film- en televisieregisseurs in Nederland. Per categorie waren drie genomineerden, alle nominaties zijn te bekijken op: www.directorsguild.nl.

Voorzitter Martijn Winkler benadrukte: “Het regievak is volop in ontwikkeling, met nieuwe genres en nieuwe mogelijkheden. Zo zien we in de categorie fictie dat een tv serie wint – Michiel van Erp voor het prachtige Ramses – en niet een speelfilm. Logisch eigenlijk: het succes van tv series de laatste tijd is voor een groot deel te danken aan de artistieke ruimte voor regisseurs – misschien wel meer dan in een speelfilm mogelijk is. Ook in de categorie commercial zie je volop verandering: een online documentaire van ruim 2 minuten die het opneemt tegen de meer traditionele TV commercials van 30 seconden. Het vertellen van een goed verhaal wordt niet langer beperkt door krappe timeslots of suffe genre formats.”  Tijdens de feestelijke avond in het Amsterdamse Theater Bellevue en in aanwezigheid van gasten uit de filmsector (van regisseurs en acteurs tot vertegenwoordigers van fondsen en omroepen) werden de prijzen voor de achtste keer op rij uitgereikt. Host van de avond was presentatrice / actrice Jolanda van den Berg. “Een goede regisseur haalt het beste uit iedereen. Hij of zij is het meesterbrein, de poppenspeler van emoties. Heel veel mensen, waaronder ikzelf, hebben hun carrière te danken aan degene die voor het publiek vaak onzichtbaar blijft.”

Bron: DDG