Cineblend 3 maart – Voluntourism Verbeeld

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 3 maart als thema: Voluntourism Verbeeld.

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: vrijwilligers die naar het buitenland vertrekken om ‘goed te doen’.  Echter de effectiviteit en de geldstroom die hiermee gepaard gaan zijn vaak dubieus. In Cambodjaanse weeshuizen blijken niet echte wezen te wonen, de selfie op Facebook van de vrijwilliger omringd door een paar Afrikaanse kindjes lijkt belangrijker dan daadwerkelijk langdurig op één plek werk verrichten en onthechtingsproblematiek is een issue bij veel kinderen die opgevangen worden door NGO’s.

Televisieprogramma’s als Nieuwsuur, RTL Late Night en Brandpunt besteedden het afgelopen jaar aandacht aan de vrijwilligersindustrie en in verschillende kranten verschenen artikelen over het fenomeen ‘Voluntourism’. Daarnaast probeert een aantal filmmakers de problematiek vanuit verschillende continenten onder de aandacht te brengen.