Cineblend 3 maart – Voluntourism Verbeeld

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 3 maart als thema: Voluntourism Verbeeld.

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: vrijwilligers die naar het buitenland vertrekken om ‘goed te doen’.  Echter de effectiviteit en de geldstroom die hiermee gepaard gaan zijn vaak dubieus. In Cambodjaanse weeshuizen blijken niet echte wezen te wonen, de selfie op Facebook van de vrijwilliger omringd door een paar Afrikaanse kindjes lijkt belangrijker dan daadwerkelijk langdurig op één plek werk verrichten en onthechtingsproblematiek is een issue bij veel kinderen die opgevangen worden door NGO’s.

Televisieprogramma’s als Nieuwsuur, RTL Late Night en Brandpunt besteedden het afgelopen jaar aandacht aan de vrijwilligersindustrie en in verschillende kranten verschenen artikelen over het fenomeen ‘Voluntourism’. Daarnaast probeert een aantal filmmakers de problematiek vanuit verschillende continenten onder de aandacht te brengen.

Op dinsdagavond 3 maart gaan we met deze makers in gesprek. Waarom is de vrijwilligersindustrie juist nu zo in de media terwijl dit fenomeen al geruime tijd bestaat? Is social media een aanleiding? Wat dreef de filmmakers om een film te maken over dit onderwerp en wat proberen zij met hun beelden te bereiken of over te brengen? In hoeverre nemen zij in hun films een (activistisch) standpunt in? En tegen welke ethische dilemma’s lopen de makers aan in hun producties?

Renske de Greef is columniste voor NRC Next en romanschrijfster. Op 10 oktober 2009 kwam haar roman En je ziet nog eens wat uit, een portret van jonge vrijwilligers in Afrika. Ze opent de Cineblend avond met het voorlezen van een fragment uit dit boek.

Eline Bodbijl besloot na jaren in de zorg het roer om te gooien. Ze leerde zichzelf monteren, animeren en werken met de camera en startte in 2010 Eline Wonders. Haar missie is verhalen vertellen die verteld moeten worden, de vraag achter de vraag zoeken en zoveel mogelijk subsidie-onafhankelijk blijven. Vorig jaar reisde ze af naar Cambodja om daar Voluntourism in weeshuizen te onderzoeken en de documentaire THANK YOU FOR YOUR DONATIONS te maken over hoe goede intenties een industrie zijn geworden.

Karin van Mullem deed in 2009 Bolivia antropologisch onderzoek onder straatkinderen en waarom zij terugkeren naar de straten nadat zij zijn ingetrokken bij hulporganisaties. Vervolgens werkte ze meer dan 2,5 jaar bij SIW Internationale Vrijwilligersprojecten, een uitwisselingsorganisatie die o.a. vrijwilligers uitzendt naar projecten in het buitenland. In 2014 is haar eerste documentaire LAST MINUTE WEESHUIS uitgekomen, een educatieve documentaire over het belang van het kind in vrijwilligerswerk met kinderen. Ze is nu haar eigen bedrijfje Storyline begonnen.

Volunteer Correct. Reinier Vriend is mediawetenschapper. Reinier gaf o.a. les in Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in postkoloniale thema’s en heeft gepubliceerd over de relatie tussen vrijwilligerswerk en het web. Kuba Szutkowski is filmmaker en mede-eigenaar van het gevestigde film- en televisieproductiebedrijf Popov Film. Hij is o.a. bekend van Boijmans TV en verschillende internationale filmprojecten. Brechtje Boeke is onafhankelijk documentairemaakster en visueel antropologe. Brechtje focust zich met name op de relatie tussen mensen binnen de (internationale) gezondheidszorg, economie en duurzame ontwikkeling. Gedrieën vormen zij het bestuur van Volunteer Correct, een stichting die strijdt voor meer transparantie in internationaal vrijwilligerswerk. Momenteel werken zij aan een documentaire MAKING A DIFFERENCE over de vrijwilligersindustrie in Zuid-Afrika.

18.00 – 19.30  mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 – 788 44 33
19.30 – 22.00 programma. TOEGANG GRATIS, aanmelden gewenst.
22.00 – …         borrel

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 te Amsterdam

Bron: Cineblend