Film NL op 27 februari in het teken van Sacha Polak

Film NL, het tweewekelijkse programma over Nederlandse film en markante Nederlandse makers, besteedt aandacht aan het werk van Sacha Polak, wier nieuwste film Zurich vorige week in première ging.

Haar speelfilmdebuut Hemel (2012) – met Hannah Hoekstra en Hans Dagelet in de hoofdrollen – en de zelden vertoonde korte film Broer (2011) zijn opnieuw in EYE te zien.

Met haar portret van een gespannen vader-dochterverhouding wist Sacha Polak (1982) de aandacht te trekken; haar speelfilmdebuutHemel won de prestigieuze FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek van het filmfestival van Berlijn. De in 2006 aan de Nederlandse Filmacademie afgestudeerde regisseur geldt sindsdien als een van de nieuwe talenten van de Nederlandse film.

In Hemel speelt Hannah Hoekstra de dochter van de charmante veilingmeester Gijs (Hans Dagelet). Sinds het overlijden van zijn echtgenote voedt Gijs zijn dochter in z’n eentje op. De band tussen beiden is bijzonder sterk, wellicht omdat vader en dochter op elkaar lijken. Gijs begeeft zich graag in tal van affaires, Hemel verleidt de ene man na de andere. Geen van beiden lijkt ooit verliefd te worden. Dat verandert met de komst van de vrouwelijke veilingmeester Sophie (Rifka Lodeizen), die Gijs’ grote liefde is. Hemel kan dat moeilijk verkroppen.

Polaks speelfilmdebuut werd bij uitbreng wel omschreven als de vrouwelijke tegenhanger van Steve McQueens Shame, waarin een man worstelt met zijn seksverslaving. Veel lof was er voor het moedige spel – veel naaktscènes –  van actrice Hannah Hoekstra, die in deze film haar debuut maakt.

EYE-programmeur Leo van Hee leidt de film in met een korte schets van Polaks oeuvre; ook is Polaks korte film Broer (2011, 10’, NTR Kort) te zien.

Bron: EYE