Ook in 2015 blijft bioscoopaanbod groeien

We zitten middenin een bioscoopbouwhausse. In 2014 werden er 52 nieuwe zalen geopend, dit jaar komen er nog eens minstens 62 bij en ook in 2016 wordt een aantal bouwprojecten afgerond. De schermdichtheid neemt toe in Nederland, maar toch vooral in de grotere steden.

Het gaat een nek-aan-nek-race worden welk theater als eerste nieuwe bioscoop van 2015 de deuren opent. Het wordt of Cinema Enkhuizen of Floralis Theater in Lisse, hoewel de bouw van de laatste lichte vertraging heeft opgelopen. Beide theaters zijn bescheiden van omvang: één zaal ieder. Datzelfde geldt voor De Lawei in Drachten, waarvan de opening gepland staat in mei. In Vlissingen breidt Cinecity uit — de extra multifunctionele zaal met 750 stoelen wordt in september in gebruik genomen.

De echte groei van het aantal bioscoopzalen komt voor rekening van omvangrijke nieuwbouwprojecten in de grotere steden. Kinepolis, de Belgische keten die vorig jaar zomer de Nederlandse markt betrad door Wolff over te nemen, opent een zes zalen tellend complex in Dordrecht en een megabioscoop met tien zalen in Breda. Maar de grootste bioscoopbouwer van Nederland op dit moment is Pathé. In oktober gaat in Arnhem een negen zalen tellende bioscoop open, een maand later is Maastricht aan de beurt met acht zalen. En dan is er nog de uitbreiding van het CineMec-concept, een samenwerkingsproject tussen Gerben Kuipers van CineMec Ede en Pathé. In Utrecht opent deze zomer een filiaal met zeven zalen, bij het acht zalen tellende complex in Nijmegen wordt eind 2015 het lint doorgeknipt.

Dat zijn de openingen die bevestigd zijn. Het megaplex dat Kinepolis aan het bouwen is naast de Jaarbeurs in Utrecht is in deze cijfers nog niet meegenomen — dat zijn ook weer vijftien zalen. En als Jos Stelling toestemming krijgt City Movies over te nemen dan kan het aan de Voorstraat in Utrecht plots ook heel snel gaan. Maar misschien dat die bouwprojecten tot in 2016 lopen.

De bouwhausse laat voorlopig in ieder geval niet af. Want voor volgend jaar staat in Utrecht ook nog de opening van De Kade (zeven zalen) gepland. En Pathé kreeg eind 2014 toestemming om in Zwolle op het Katwolderplein een theater met negen zalen te bouwen, dat volgend jaar de vier zalen tellende Pathé de Kroon moet vervangen. In Leeuwarden praat de grootste bioscoopexploitant van Nederland met de gemeente om tussen De Harmonie en het Hof van Justitie een theater met duizend stoelen neer te zetten. Die bioscoop zou klaar kunnen zijn voor 2018, alsLeeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is.

Bron: De Filmkrant, Edo Dijksterhuis