Nederlandse films bekroond in Berlijn

Vier Nederlandse films zijn op het 65ste Filmfestival van Berlijn bekroond.  Het relatiedrama Zurich, met het acteerdebuut van zangeres Wende Snijders, werd door de jury van de Europese filmhuizen uitgeroepen tot de beste inzending in het bijprogramma Forum.

De jeugdfilms Nena en Prins kregen beide speciale vermeldingen in het jeugdprogramma van de Berlinale. De korte documentaire Giovanni en het waterballet van regisseur Astrid Bussink werd bekroond in de sectie Generatie Kplus.

In de film droomt de 10-jarige Giovanni ervan om als eerste jongen te mogen deelnemen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen. Maar omdat dat een typische meisjessport is, wordt hij vaak niet begrepen.

De film, die al eerder prijzen in de wacht sleepte, is een productie van het productiebedrijf Een van de jongens in samenwerking met de NCRV en wordt op 8 maart uitgezonden.

Gouden Beer
De Iraanse film Taxi van Jafar Panahi is als beste film bekroond met de filmprijs Gouden Beer. Panahi staat erg kritisch tegenover het door ayatollahs gedomineerde regime in zijn land en is daarom in 2010 gevangen gezet. Taxi is de derde film die Panahi sindsdien naar het buitenland wist te smokkelen. In de film speelt hij een taxichauffeur die openhartige klanten rondrijdt.

Britten hebben de Zilveren Beren in Berlijn gewonnen. Het zijn Charlotte Rampling als beste actrice en Tom Courtenay als beste acteur, beiden voor hun rol in de film 45 Years van Andrew Haigh. Die film gaat over een huwelijk dat zich opmaakt voor een feestelijk jubileum, maar in problemen raakt door de mededeling van de Zwitserse autoriteiten dat het gaaf gebleven lijk van het ex-liefje Katya van de man in een gletsjer is teruggevonden, 50 jaar na haar dood.

Bron: AD.nl