ZURICH van Sacha Polak wint CICAE Award op Berlinale

ZURICH, de nieuwe speelfilm van regisseur Sacha Polak en scenarist Helena van der Meulen, heeft op de 65e editie van het Internationaal Filmfestival in Berlijn de ‘CICAE Art Cinema Award’ gewonnen. Deze award wordt door een jury van de Internationale Confederatie van Arthouse Bioscopen toegekend aan de Beste Film in het programma onderdeel FORUM. ZURICH is vanaf 19 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.

Tijdens het filmfestival in Berlijn werd ZURICH goed ontvangen: ‘Polak and van der Meulen clearly have bright futures in film-making’, schreeft het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter. De acteerprestatie van Wende Snijders, die met ZURICH haar acteerdebuut maakt, is overtuigend en doet denken aan dat van een jonge Frances McDormand. ‘Reminiscent of a young Frances McDormand at times, Snijders’ performance radiates raw conviction’ (The Hollywood Reporter).

ZURICH gaat over Nina (Wende Snijders) die in een wanhopige poging om het verleden te vergeten, langs de snelwegen van Europa zwerft. Ze ontmoet de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias (Sascha Alexander Gersak) en reist met hem mee. Maar veel over wie zij is, laat Nina niet los. Langzaamaan wordt duidelijk dat Nina zich ophoudt in de truckerswereld omdat ze gedreven wordt door de pijn van het ultieme verraad dat haar is overkomen.

Met haar vorige speelfilm HEMEL, geschreven door Helena van der Meulen, won Sacha Polak de Fiprecsi Award (International Film Critics Award) op de Berlinale in 2012. In 2013 werd Sacha met ZURICH geselecteerd voor de prestigieuze Berlinale Residency. ZURICH ging op 7 februari 2015 in première op het filmfestival van Berlijn.

ZURICH is een internationale coproductie tussen Nederland, Duitsland en België. De film wordt geproduceerd door Marleen Slot van Viking Film in coproductie met NTR, ZDF/ARTE, Rohfilm (Duitsland) en A Private View (België).

Filmdistributeur Cinéart zal ZURICH op 19 februari 2015 uitbrengen in de bioscoop.