Filmmakers ‘Observator’ zoeken steun voor hun korte film over de gevaren van een privacyloze wereld

Studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), maken een afstudeerfilm over privacy en de gevaren van een surveillancestaat. Om de film te kunnen realiseren zoeken ze steun via Cinecrowd.

De film gaat over een dystopische surveillancestaat, genaamd ‘District 1221’, waar mensen altijd en overal, zelfs tot in hun huis, gevolgd worden door beveiligingscamera’s. Hoofdpersonage Mark, die zichzelf ziet als een goede burger die “niets te verbergen”heeft, komt te werken achter de schermen bij Surveillance. Daar wordt hij geconfronteerd met het perverse gedrag en machtsmisbruik van zijn collega’s die, achter gesloten deuren, juist niet bekeken en gecontroleerd worden. Mark komt in gewetensnood en wil dit onrecht bestrijden, maar hoe doe je dat in een wereld waarin je altijd bekeken kan worden?

Initiatiefnemer, schrijver en regisseur van de film, Wouter Hermans, werd geïnspireerd door het verhaal van Edward Snowden. In zijn kersttoespraak van 2013 vergeleek Snowden de praktijken van de NSA met Big Brother. Het bespieden gaat, via internet of je telefoon, tegenwoordig ongemerkt. Met deze film wil Wouter dan ook surveillance weer voelbaar maken en stelt de belangrijke vraag “who’s watching the watchers?”.

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang om eind maart de film op te kunnen nemen. Het scenario is af en de crew krijgt steeds meer vorm. Wouter werkt onder andere samen met producent David Warringa en cameraman Jelle-Jan van der Wagt. Het team wordt gesteund door filmplatform Broet te Eindhoven, die assisteren en adviseren bij het produceren van de film.

Crowdfunding
Kenmerkend voor een afstudeerfilm is het lage budget en het enthousiaste van teamleden die vrijwillig aan het project werken. Voor het realiseren van de film is het team begonnen met een CineCrowd campagne. Op deze manier kunnen geïnteresseerden de film steunen en krijgen zij hier rewards voor terug. Als kijker wordt je op deze manier al betrokken bij de film tijdens de voorbereidingen. De Cinecrowd actie is te vinden via http://www.cinecrowd.nl/observator en loopt nog tot 13 maart 2015.

Voor wie ‘Observator’, film in wording, wil observeren, kan dat doen via www.observatordefilm.nl of de Facebookpagina www.facebook.com/observatordefilm.