Auteurscontractenrecht stap verder

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, SP, D66 en PVV heeft bij de behandeling van het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht het kabinet opgeroepen snel te komen tot een geschillencommissie onder de nieuwe wetgeving.

In het voorstel staat er onder meer ‘bestsellersbepaling’ die extra vergoedingen regelt als een publicatie een overwacht groot succes is, een regeling om rechten terug te vorderen als er geen of onvoldoende exploitatie van een productie plaatsvindt en ingrepen rond onredelijke bepalingen, waaraan een maker automatisch niet gebonden is.

Er komt verder een collectieve aanspraak voor scenaristen, regisseurs en hoofdrol-acteurs op een proportionele vergoeding voor diverse vormen van exploitatie, waarover afgelopen week tussen LIRA, VEVAM en NORMA (verenigd in PAM) en exploitanten (verenigd in RoDAP) een convenant werd gesloten. De te vormen geschillencommissie zou ook anoniem ingeschakeld moeten kunnen worden.

“Zonder een laagdrempelig handhavingsinstrument kunnen alle nieuwe wettelijke maatregelen heel goed louter theoretisch blijken te zijn. Met producenten en uitgevers zijn wij momenteel in overleg over een reglement voor de nieuwe geschillencommissie. We hopen daar, met deze steun in de rug, snel uit te komen”, stelt voorzitter van Platform Makers Erwin Angad-Gaur. Op aandringen van de Kamermeerderheid zal er na invoering na 2,5 jaar een voorlopige evaluatie van de wetgeving komen. Een grondige evaluatie volgt dan na vijf jaar.

Bron: Villamedia