Nieuw fonds opgericht voor kinder- en jeugdfilms door Duits MDM en het Nederlands Filmfonds

Tijdens het International Film Festival Berlin 2015, hebben het Nederlands Filmfonds en MDM, Mitteldeutsche Medienförderung een co-ontwikkelingsfonds opgericht om gezamenlijk de scriptontwikkeling van originele kinder- en jeugdfilmplannen te ondersteunen.

Kinder- en jeugdfilms hebben altijd een belangrijke rol gespeeld binnen het beleid van beide fondsen. Door de krachten te bundelen willen de fondsen gezamenlijk kwalitatief hoogwaardige filmplannen ontwikkelen en coproduceren voor kinderen in beide landen en daarbuiten.

MDM-directeur Manfred Schmidt en Filmfondsdirecteur Doreen Boonekamp lanceerden het initiatief vandaag op de Berlinale coproductie markt. Het nieuwe fonds wordt versterkt door het afgelopen zaterdag gesloten coproductieverdrag tussen Nederland en Duitsland dat de samenwerking en het coproduceren tussen de landen stimuleert.

Voorstellen voor originele live action speelfilms, bedoeld voor kinderen in de leeftijdgroepen 4-6, 6-9 en 9-12 kunnen voor ondersteuning in aanmerking komen. De filmplannen dienen over hedendaagse onderwerpen te gaan, verteld vanuit het perspectief van het kind. Er zijn geen beperkingen in stijl of genre.

Prioriteit zal worden gegeven aan projecten die al een coproducent of co-auteur aan zich verbonden hebben uit Duitsland of Nederland. Aanvragen dienen afkomstig te zijn uit Nederland of de regio Midden Duitsland (Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thueringen).

Het startbudget van het nieuwe fonds bedraagt € 100,000, waaraan beide partijen voor de helft bijdragen. Projecten zullen worden geselecteerd door een commissie bestaande uit de directeuren van beide fondsen of hun vertegenwoordigers. De eerste indiendatum voor het nieuwe fonds is 14 April 2015.

De afgelopen jaren zijn verschillende Nederlands-Duitse kinderfilms ontwikkeld en gecoproduceerd zoals Supernova (2013, scenarist/regisseur Tamar van den Dop, productie: Revolver Amsterdam (NL) in coproductie met IJswater Films (NL) Coin Film (DE) en Epidemic (BE),Tony Tien (2012, scenarist Mieke de Jong, regisseur Mischa Kamp, productie Lemming Film (NL), in coproductie met Heino Deckert Ma.ja.de. (DE) en Lepel (2004, scenarist Mieke de Jong, regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, productie: Lemming Film (NL), in coproductie met: Egoli Tossel Films (DE).

Lees het artikel over het fonds in Screen International van 9 februari 2015.

Bron: Nederlands Filmfonds