Oscarkandidaat opent Movies that Matter 2015

De voor een Oscar genomineerde film Timbuktu opent op 20 maart de 17e editie van het Movies that Matter Festival.

Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

Timbuktu maakt over drie weken kans op een Oscar voor beste buitenlandse film. Het poëtische drama geeft een schrijnend beeld van het leven in een dorpje in de buurt van Timbuktu in het Afrikaanse land Mali, waar religieuze fundamentalisten met harde hand Sharia-wetten toepassen. Niet alleen overspel, maar zelfs het luisteren naar muziek of het roken van sigaretten zijn al redenen voor keiharde lijfstraffen.

De veelgeprezen productie beleefde vorige jaar zijn wereldpremière in competitie op het Filmfestival van Cannes.

De bijzondere openingsfilm wordt tegelijkertijd vertoond in Den Haag, waar het festival plaats vindt, en in elf andere bioscopen door het hele land. De voorstelling in Den Haag wordt bijgewoond door minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Debat
Het Movies that Matter Festival is het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over mensenrechten. Ieder voorjaar zijn hier zo’n zeventig documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers te zien, vooral films die het debat over een rechtvaardige wereld aanwakkeren. Daarnaast zijn er talkshows, debatten, muziekoptredens en exposities.

Het festival vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 28 maart in het Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui.

Bron: Nu.nl