EFA initiatief: Schatten van de Europese Filmcultuur

De European Film Academy presenteert met trots een nieuw initiatief: SCHATTEN VAN DE EUROPESE FILMCULTUUR, een lijst met plaatsen van symbolische aard voor de Europese cinema, plaatsen met een historische waarde die behouden moeten worden en beschermd, niet alleen nu, maar voor alle volgende generaties.

Het initiatief is voortgekomen uit een idee van de EFA Members Naum Kleiman en Ulrich & Erika Gregor. Naum Kleiman, filmhistorcus en voormalig directeur van het Moskou Film Museum ontvangt dit jaar de Berlinale Camera-prijs. Ulrich en Erika Gregor (van de organisatie “Freunde der Stiftung Deutsche Kinemathek” in Berlijn) zijn mede-oprichters van het Berlinale Forum en  hebben dezelfde prijs in 2010 ontvangen. Alle drie hebben ze in 1993 een EFA Award van Verdienste gekregen.

De lijst zal met de jaren groeien, maar de eerste vier plaatsen zijn:

Het Bergmancentrum in Fårö

Het Bergmancentrum is een museum en ontmoetingsplek die focust op het levenswerk en de artistieke prestaties van de legendarische Zweedse regisseur en stichtend president van EFA Ingmar Bergman. www.bergmancenter.se

Het Eisenstein Centrum in Moskou

Aanvankelijk vanuit een klein appartement in de  Smolenskaya straat, waarin een wetenschappelijk kabinet werd ingericht ter nagedachtenis aan Sergei Eisenstein, is het de taak van het Eisenstein Centrum om niet alleen de persoonlijke bezittingen en de bibliotheek van Sergie Mikhailoich te bewaren, maar ook zorg te dragen voor de uitgave van zijn theoretische werken, retrospectieven te organiseren, Eisensteins tekeningen te exposeren, onderzoekers, leraren en studenten te adviseren, en vertalers en buitenlandse uitgeverijen te ondersteunen.  Binnenkort zal de collectie hopelijk op een nieuw adres ondergebracht worden waarbij de noodzakelijke condities van veiligheid en toegankelijkheid voor het publiek gewaarborgd zijn.

Het Lumière Instituut in Lyon

Gevestigd in Lyon, bevat het Lumière Instituut een bibliotheek, een galerie en een museum die hulde brengen aan Auguste en Louis Lumière – uitvinders van de cinematograaf en grondleggers van de filmkunst. Ieder jaar organiseert het Lumière Instituut in oktober het Lumiere Film Festival in Lyon Metropole.

www.institut-lumiere.org

De Wereld van Tonino Guerra in Pennabilli

Meer dan een museum is de Wereld van Tonino Guerra de plek waar het werk van de legendarische scenarioschrijver Tonino Guerra (EFA Lifetime Achievement Award in 2002) wordt gepresenteerd, waar hij lezingen hield over het schrijven van scenario’s. Met dank aan het archief en de bibliotheek (bestaande uit boeken, video’s en foto’s) is het de plek voor studie en het analyseren van niet alleen zijn werk in het algemeen maar ook de context waarin het ontstond en zich ontwikkelde.  www.toninoguerra.org

Voor meer informatie

www.europeanfilmacademy.org/Treasures-of-European-Film-Culture.490.0.html

Bron: MVSP