Gouden Film voor MICHIEL DE RUYTER

Sinds de release afgelopen donderdag hebben meer dan 100.000 bezoekers MICHIEL DE RUYTER, de epische avonturenfilm over het leven van Nederlands grootste zeeheld, in de bioscoop gezien. Hiermee heeft regisseur en DoP Roel Reiné, na een succesvolle periode in Hollywood, zijn eerste Gouden Film in zeer korte tijd in de wacht gesleept.

Acteurs Frank Lammers, Egbert-Jan Weeber, Isa Lammers, regisseur Roel Reiné, producent Klaas de Jong en gedelegeerd producent Bernard Tulp hebben vandaag in Het Ketelhuis in Amsterdam de Gouden Film in ontvangst genomen. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Bij de Gouden Film werd tevens de Gouden Pen, een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers, uitgereikt aan de scenaristen van de film Alex van Galen en Lars Boom.

Naast Frank Lammers worden de belangrijkste rollen vertolkt door Sanne Langelaar, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint, Hajo Bruins, Charles Dance, Rutger Hauer, Gene Bervoets, Lieke van Lexmond, Lukas Dijkema, Pip Pellens, Jelle de Jong, Nils Verkooijen, Jules Croiset, Jada Borsato, Tygo Gernandt en Roeland Fernhout. Om de film epische allure mee te geven werd de Nederlandse crew bijgestaan door specialisten uit de US en Engeland. Stuntmannen uit de hele wereld hebben aan de film meegewerkt. Voor de SFX vloog een team uit Engeland over. Aan de opnames werkten meer dan 5000 figuranten mee.

Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken. De Ruyter en zijn gezin dreigen het slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.

MICHIEL DE RUYTER werd geproduceerd door Farmhouse Film in coproductie met AVROTROS en het Belgische Ciné Cri de Coeur. De film is mede tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBO, AVROTROS en met een bijdrage uit de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds. A-Film Benelux verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland. MICHIEL DE RUYTER draait momenteel in 133 Nederlandse bioscoopzalen met twee leeftijdsversies, 12 jaar en 16 jaar en ouder.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijvers van de film Alex van Galen en Lars Boom. De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers.

www.michielderuyterdefilm.nl

Bron: Nederlands Film Festival