De winnaars van IFFR 2015 bekend

Op vrijdag 30 januari 2015 zijn tijdens IFFR de drie winnaars bekendgemaakt van de Hivos Tiger Awards. Daarnaast werden een MovieZone Award, The Big Screen Award, NETPAC Award, FIPRESCI Award en KNF Award uitgereikt. Aan alle winnende filmmakers: gefeliciteerd!

Hivos Tiger Awards

La obra del siglo van Carlos M. Quintela

Videophilia (and Other Viral Syndromes) van Juan Daniel F. Molero

Vanishing Point van Jakrawal Nilthamrong

Dertien eerste of tweede speelfilms van getalenteerde filmmakers van over de hele wereld dongen mee naar drie gelijkwaardige Hivos Tiger Awards. Hivos en IFFR willen hiermee jonge filmmakers een stem geven. Om ons te inspireren; om grenzen te verleggen. Hun werk kan samenlevingen openbreken, zodat gedachten en creativiteit meer ruimte krijgen. De Hivos Tiger Awards geven hen de erkenning die zij verdienen. Aan elke Hivos Tiger Award is voor de filmmaker een bedrag van €15.000 verbonden.

The Big Screen Award

Second Coming van Debbie Tucker Green

The Big Screen Award Competitie is door IFFR in 2013 in het leven geroepen om de distributie van films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. Tien recente films waaraan nog geen Nederlandse distributeur is verbonden kwamen in aanmerking. IFFR verbindt een geldprijs van €10.000 aan The Big Screen Award. Het geldbedrag is voor de distributeur om besteed te worden aan de publiciteitskosten bij de release van de winnende film in de Nederlandse bioscopen.

NETPAC Award

Poet on a Business Trip van Ju Anqi

De NETPAC-jury (Network for the Promotion of Asian Cinema) bekroont de beste Aziatische film in de selectie van IFFR 2015.

FIPRESCI Award

Battles van Isabelle Tollenaere

De jury van de internationale federatie van filmcritici FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) bekroont de beste film onder de 25 wereldpremières in IFFR’s programmaonderdeel Bright Future Premieres.

KNF Award

Key House Mirror van Michael Noer

De jury van de Kring van Nederlandse Filmcritici (KNF) heeft de winnaar van de KNF Award gekozen uit de tien films in The Big Screen Award Competitie 2015.

MovieZone Award

The Dark Horse van James Napier Robertson

MovieZone, de jongerenjury van EYE en IFFR, geeft jongeren de kans een filmfestival van binnenuit mee te maken en hun mening over film te laten horen. De winnaar van de MovieZone IFFR Award 2015 maakt kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE, zoals MovieZone Educatie van EYE.

Overige awards
Eerder werden tijdens het festival de Canon Tiger Awards voor Korte Films uitgereikt, evenals de drie CineMart-awards. Zaterdag 31 januari 2015 worden de publieksfavorieten bekroond met de IFFR Publieksprijs voor beste festivalfilm en de Dioraphte Award voor de beste Hubert Bals Fonds-film.

Bron: IFFR