Strengere controle op Media Park na incident NOS

Een dag nadat een negentienjarige man het gebouw van de NOS binnendrong, is het toezicht op het Media Park verscherpt.

Bij de ingang worden vrijdagochtend alle auto’s van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Journalistenvakbond NVJ praat vrijdagmiddag met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof over de veiligheid van redacties en wil ook de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam nog spreken.

De NVJ noemde het “zeer verontrustend” dat iemand blijkbaar zo makkelijk gewapend een redactie kan bereiken. Het roept volgens de vereniging vragen op over de bewaking.

De verdachte is een 19-jarige inwoner uit Pijnacker. Hij drong kort voor hetAchtuurjournaal de redactie binnen en eiste zendtijd. Hij kon overmeesterd worden door de politie en werd aangehouden.

Volgens minister Ivo Opstelten (Justitie) lijkt het te gaan om een eenmansactie, maar doet de politie daar nog verder onderzoek naar.

Hoofdredactuer van de NOS Marcel Gelauff wil zich niet mengen in de discussie over de beveiliging op het Media Park. “Ik ben van de journalistiek, niet van de beveiliging. Anderen moeten maar besluiten wat het beste is. De beveiliging in ons gebouw vind ik wel streng, met sluizen en pasjes.”

De hoofdredacteur is zich er wel van bewust dat er altijd een risico zal zijn. “Je moet niet de illusie hebben dat je alles kunt beveiligen, zeker niet als mensen bewapend zijn.”

De beveiliger die werd geconfronteerd met de indringer en daarna met hem meeliep door het pand van de NOS, heeft goed gehandeld. Dat zei directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

”Dat je zo koel bent om met iemand de verkeerde kant op te lopen om erger te voorkomen, is heel goed”, aldus Franken. Volgens hem was het een logische reactie van de beveiligingsmedewerker om de gewapende man mee te nemen naar een andere ruimte, weg van de studio van het NOS Journaal van 20.00 uur.

”Je test dit soort dingen natuurlijk wel in rollenspelen, maar op het moment dat het gebeurt en je ernaar handelt, heb je wel karakter”, zei hij.

De Trigion-directeur zegt dat de gijzeling in Hilversum veel impact heeft op de medewerker. ”We gaan dit samen verwerken.”

Volgens Franken kan het niet de bedoeling zijn het Media Park volledig af te sluiten voor de buitenwereld. ”Er komen elke dag duizenden medewerkers en gasten op het park. Je moet een goede balans zien te vinden. Honderd procent waterdicht wordt het nooit en je wilt natuurlijk ook niet een Fort Knox zijn.”

Bron: nu.nl