Kristallen Film voor HET NIEUWE RIJKSMUSEUM: DE FILM

Donderdagochtend is in het Rijksmuseum de Kristallen Film overhandigd aan regisseur Oeke Hoogendijk voor de documentaire HET NIEUWE RIJKSMUSEUM: DE FILM door directeur van het Nederlands Film Festival Willemien van Aalst.

De uitreiking vond plaats voor de Nachtwacht in aanwezigheid van directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes. Meer dan 10.000 bezoekers zagen de documentaire in de bioscoop. De Kristallen Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

Als in 2003 optimistisch wordt begonnen aan de verbouwing van het Rijksmuseum denkt men de deuren te kunnen heropenen in 2008. De restauratie wordt echter vanaf het begin geplaagd door stroeve tegenkrachten, en de opening – inmiddels met nieuwe directeur Wim Pijbes – laat op zich wachten tot 2013. Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum. In de film blijven de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang zeker niet onvermeld, maar het accent ligt op wat achter de schermen de hoofdzaak was én is: de kunst, al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder, en de mensen achter die kunst. De conservatoren werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; de directeuren, die op vele fronten strijd moeten leveren; de huismeester, die al die jaren dag en nacht ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt. 400 uur beeldmateriaal samengebald tot één enerverende film. HET NIEUWE RIJKSMUSEUM: DE FILM volgt alles op de voet en maakt de kijker ooggetuige van een uniek stuk vaderlandse geschiedenis.

De documentaire HET NIEUWE RIJKSMUSEUM: DE FILM is een productie van Column Film in coproductie met Discours Film en de NTR, en kwam tot stand met steun van Mediafonds, Nederlands Filmfonds, CoBo Fonds, Fonds 21, Rijksmuseum, Rijksvastgoedbedrijf, Amsterdams Fonds voor de kunst en Stichting Dioraphte. De distributie is in handen van Cinema Delicatessen. HET NIEUWE RIJKSMUSEUM: DE FILM draait momenteel nog in 10 Nederlandse bioscopen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Credits foto: Femmy Weijs/All Access BV.

Bron: Nederlands Film Festival